Foto: Bildbyrån

Lindahl: ”Kommer inte dit och blir tredjemålvakt”

Uppdaterad
Publicerad

I tisdags blev det klart att Hedvig Lindahl går till Atlético Madrid.

För SVT Sport berättar nu den svenska landslagsmålvakten om valet av klubb.

– Det är en väldigt bra situation för mig, att komma dit och hjälpta till och inte komma dit och bli tredjemålvakt, säger hon.

I februari meddelade tyska Wolfsburg att de inte tänkte förlänga kontraktet med Hedvig Lindahl. En månad senare fick Lindahls agent kontakt med Atlético Madrid som inte visste att 37-åringen fanns tillgänglig på marknaden.

När Atlético Madrid fick veta det gick det snabbt eftersom klubben var i stort behov av en målvakt.

– Eftersom den kontakten kom ganska fort och de hade en tajt deadline innan de behövde gå vidare med en annan så blev det aldrig att vi pratade med någon annan klubb. Det blev en snabb och bra lösning för oss båda säger, Hedvig Lindahl till SVT Sport om valet av klubb.

Kort innan det blev offentligt att Lindahl skrivit på för Atlético blev det också klart att nederländskan Sari van Veenendaal, vald till världens bästa målvakt 2019, lämnat den spanska klubben.

Konkurrerar mot fransk landslagsmålvakt

– Jag visste att hon skulle lämna. Det är en väldigt bra situation för mig, att komma dit och hjälpta till och inte komma dit och bli tredjemålvakt. Hade hon varit kvar hade jag kanske tänkt annorlunda, säger Lindahl.

Har du fått några garantier om att vara förstamålvakt?

– Nej, det tror jag inte någon av de stora proffsklubbarna ger.

37-åriga Lindahl kommer att slåss om speltiden med den franska landslagsmålvakten Pauline Peyraud-Magnin som nyligen lämnade Arsenal.

– Hon är lite yngre men har säkert andra kvaliteter än jag. Jag tror speltiden kommer hänga på vad vi gör där och då och hur vi tränar. Det är helt öppet för oss båda.

Lindahl har tidigare spelat i bland annat engelska Chelsea och tyska Wolfsburg. Hon medger att Atlético Madrid har en liten bit kvar till de absoluta toppklubbarna men berättar också att den spanska klubben har höga mål som kräver att hon presterar på toppnivå.

Real Madrids intåg kan förändra damfotbollen

– Som det ser ut i dag tror jag att det är en bit upp till Lyon och Wolfsburg. Men det här är spännande, i Atlético finns en stor organisation i grunden och det finns möjlighet att göra verklighet av den höga målsättningen, det är inte bara tomma ord. Det ska bli roligt att se om jag kan ta upp klubben en nivå.

De senaste åren har Barcelona seglat upp som favoriter i den spanska ligan och för mindre än två veckor sedan blev officiellt att Real Madrid tar över CD Tacón. Lindahl har pratat med sin agent om vad Real Madrids satsning kan betyda för damfotbollen och kom fram till att mycket kan komma att förändras.

– Om jag får citera min agent så tror han att damfotbollen kommer att förändras helt och hållet. Real Madrid kommer kunna komma in och ta en stor del av marknaden och erbjuda löner på en helt annan nivå. Vill man vara ett lag som konkurrerar i Champions League måste man kanske börja betala på ett helt annat sätt, de har enorma ekonomiska möjligheter, säger Lindahl.

– Vill de så kan de sopa rent på marknaden och då måste andra klubbar reagera.

KLIPP: Lindahl tveksam till landslaget: ”Känner mig som en stoppkloss”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.