Svenska mästaren Linköping får ingen guldbonus. Foto: Bildbyrån

Linköping rasar efter utebliven guldbonus

Uppdaterad
Publicerad

Linköping försvarade sitt SM-guld, men precis som i fjol får klubben inte en enda krona i vinstpengar.

”Svenska mästare och 0 kr i vinstpengar. Hur är det ens möjligt? Horribelt!”, skriver klubben på sitt officiella twitterkonto.

Efter 0-0 mot Kvarnsveden under söndagen var det andra raka SM-guldet i hamn för Linköping.

Dagen efter att guldmedaljerna säkrats är det dock inte bara glädje i Linköping.

På sitt officiella twitterkonto rasar klubben över att de som mästarlag inte får någon en guldbonus.

”Svenska mästare och 0 kr i guldbonus. Hur är det ens möjligt? Horribelt!”, skriver man på sitt officiella twitterkonto.

Tweet

”Extremt stora skillnader”

För Aftonbladet utvecklar LFC:s klubbdirektör Maria Hagström.

– Vi är i det läget att fortfarande, 2017, finns det så lite pengar inom damfotbollen att det inte ens finns vinstpengar att dela ut, säger hon och tillägger:

– Vi ska inte jämföra oss med herrar men det är extremt stora skillnader. Nu pratar vi om ett lag som är bäst i Sverige och man spelar i en liga där det inte finns några vinstpengar överhuvudtaget. Jag tror inte att så många herrlag hade gått med på det.

Enligt Göteborgs-Posten tilldelas Malmö FF, som vann allsvenskan, omkring 17,5 miljoner kronor för sitt SM-guld.

Delar solidariskt på pengarna

Värt att notera är att pengarna som betalas ut på herrsidan baseras på placering i allsvenskan. I damallsvenskan ser det annorlunda ut där det i mars togs ett beslut av klubbarna att samtliga lag skulle dela lika på den totala potten av centrala intäkter.

Linda Wijkström, generalsekreterare på elitföreningen damfotboll, förklarar varför det ser så olika på ut på herr- och damsidan och ser det ur ett större perspektiv än bara prispengar för svenska mästaren 2017.

Det handlar inte bara om att en klubb ska få prispengar utan jag vill se att vi får in mer centrala medel i stort. Mer ekonomi behövs helt enkelt, säger hon och tillägger:

– Det är mindre pengar i damfotbollen där intäkterna i damallsvenskan är 120 miljoner kronor per år jämfört med herrallsvenskan som drar in 2,3 miljarder. Vi jobbar på många olika sätt för att öka intäkterna, säger Wijkström till SVT Sport

SVT Sport har sökt Linköpings klubbdirektör Maria Hagström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.