Linköping är nära åttondelsfinalen. Foto: Bildbyrån

Storseger för Linköping i Champions League

Det blev en bra kväll för svensklagen i Champions League.

Först vann Rosengård med 1–0 mot ryska Rjazan efter ett mål på övertid.

Knappt 90 minuter senare hade Linköping kört över ukrainska Kharkiv med hela 6–1 efter en målexplosion i den andra halveken.

Om Rosengård fick en tuff kamp i den första omgången av Champions League så fick svenskkollegan Linköping raka motsatsen.

Laget är så gott som klart för åttondelsfinal efter stor show borta mot Kharkiv i den andra halveken.

Började jämnt

Men till en början såg det ut att bli en jämn tillställning. Först i den 26:e minuten kunde Linköpings norska anfallare Frida Maanum spräcka målnollan och 1–0-resultatet stod sig till halvtid.

Tränare Olof Unogård verkade dock få till ett riktigt bra halvtidssnack, för den allsvenska seriefemman kom ut som ett nytt lag till den andra halvleken.

Linköping tog revansch för den senaste tidens vacklande form i damallsvenskan och körde över ukrainskorna på Metalist Stadium i Ukraina. Lina Hurtig kunde göra 2–0-målet nästan direkt efter avspark och inte långt därefter hade Maanum utökat till 3–0 med sitt andra mål för dagen.

19-årig hattrickskytt

I den 71:a minuten byttes kanadensiska nyförvärvet Marie-Yasmine Alidou in och 23-åringen hann även hon med att göra två mål innan fulltid.

Även Linköpings Johanna Rasmussen och Kharkivs Ganna Voronina fick komma med i målprotokollet innan 19-åriga Maanum fick avsluta målfyrverkeriet med ett hattrick.

Nu pekar så gott som allt på att Linköping tar sig vidare till åttondelsfinal i turneringen. Kharkiv måste mäkta med en vinst med sex mål i Linköping om två veckor för att sno åt sig platsen.