Lisa Ek: ”Möjligheterna utomlands kan skapa stress och press”

Uppdaterad
Publicerad

Damfotbollens framfart skapar nya möjligheter. Men spelaragenten Lisa Ek ser också en risk med utvecklingen: att spelare kan känna sig pressade att gå utomlands trots att de inte är redo.

I en intervju med SVT Sport säger Häcken-profilen Johanna Rytting Kaneryd att hon inte vill stressa fram en flytt utomlands och att det, om hon väl tar steget, ska kännas hundra procent rätt.

Aspekter som är viktiga att ta hänsyn till när trycket från klubbar utomlands ökar enligt agenten Lisa Ek.

Flytten från damallsvenskan

– En spelare som får ett erbjudande från en bra klubb i Europa, det ska mycket till för att den ska säga “nej det vill jag inte”. Så man måste som agent eller som stödperson, man kanske är förälder eller annan anhörig, läsa mellan raderna. Och inte pusha spelarna till någonting som inte känns rätt för dem.

”Såklart alltid läskigt att flytta utomlands”

För en övergång som inte känns rätt för spelaren, blir heller inte bra för klubben som värvat, menar Lisa Ek.

– Då kommer vi ha spelare på ställen där de inte vill vara och som inte mår bra, och mår man inte bra kommer det inte bli någon utveckling heller. Om man ska tänka rent fotbollsmässigt. 

– Sedan är det såklart alltid läskigt att flytta utomlands och att gå utanför sin trygghetszon. Och så kommer det alltid vara. Så man får skilja på vad som är nervöst och lite läskigt, och vad som inte känns rätt. Det är en fin linje, säger hon.

Hör mer i klippet ovan!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flytten från damallsvenskan

Mer i ämnet