Jublet visste inga gränser efter Liverpools makalösa vändning. Foto: Bildbyrån

Liverpool med supersensation – vände mot Barca i semifinal

Liverpool stod för en makalös vändning mot Barcelona i Champions League-semifinalen. En 4-0-seger, där det avgörande målet förnedrade Barcelona, tar laget till final, efter totalt 4-3 i ett dubbelmöte som kommer gå till historien.

Tio minuter in i andra halvlek gjorde inhopparen Georginio Wijnaldum två mål på två minuter. I första halvlek gjorde Divock Origi 1-0 på en målvaktsretur. En chock för Barcelona som inte hade varit i underläge i CL-spelet på hela säsongen.

– Om jag ska vara ärlig är jag i chock. Hur kan det vara möjligt att vända 3-0 mot Barcelona? Men det hände, det är ofattbart. Jag är verkligen i chock, sa en leende Wijnaldum till Viasat Sport.

Och värre skulle det bli: med kvarten kvar slog Trent Alexander-Arnold en hörna när Barcelonaförsvaret försökte samla sig för markering. Mitt framför mål stod Origi och rakade in den låga hörnan till 4-0, hans andra mål i matchen. De gulklädda Barcelonaspelarna stod som fågelholkar och kollade på när hörnvarianten kom.

Katalansk härdsmälta

Barcelona behövde bara göra ett mål för att gå vidare, trots det stora underläget. Något man inte lyckades med, och på de drygt tio minuter man hade på sig att göra mål så betedde sig laget håglöst, Messi hade knappt bollen och spelarna passade mest mellan sig på ett närmast paralyserat vis.

Förra säsongen blev Barcelona utslagna ur Champions League-slutpelet efter att Roma vunnit med 3-0 i Rom (då vann Barcelona först med 4-1 på hemmaplan). En mardrömsförlust som eskalerade till något ännu värre den här säsongen. Nämnvärt är att Liverpoolmålvakten Alisson ifjol var målvakt i Roma.

Möter Ajax eller Tottenham

Efter matchen gungade Liverpoolspelarna och hela arenan tillsammans till ”You'll never walk alone” och tränaren Jörgen Klopp såg ut att vara nära till tårarna. Dubbelmötet mellan Barcelona och Liverpool var välspelat, målrikt, underhållande och rafflande – säkerligen en duell som fotbollsintresserade kommer minnas i decennier framöver.

I finalen väntar Ajax eller Tottenham. Ajax vann hemmamötet med 1-0. Det man redan nu kan konstatera är att det inte kommer bli en spansk vinnare av Champions League – det för första gången sedan 2013.