Fran och Jürgen Klopp. Foto: TT Nyhetsbyrån/Bildbyrån

Liverpools galna vändning – fjärde gången i Champions League

Deportivo de La Coruña, Barcelona, Roma och nu Liverpool. Det är de fyra lagen som har lyckats vända ett underläge med minst tre mål från första matchen i ett Champions League-slutspel.

Liverpool-Barcelona (0-3, 4-0), semifinal 2018/2019

På Camp Nou spelade Liverpool rätt så bra, men förlorade till slut ändå med 3-0 efter två mål av stjärnan Lionel Messi varav en mästerlig frispark.

På tisdagskvällen skedde sedan vändningen och det var två oväntade tvåmålsskyttar i Divock Origi och Georginio Wijnaldum.

Roma-Barcelona (1-4, 3-0), kvartsfinal 2017/2018

Också ifjol stod Barcelona för en rejäl kollaps då de inledde med att vinna med 4-1 hemma på Camp Nou efter två självmål av Roma.

Men sedan stod Roma för en makalös match hemma på Stadio Olimpico då Edin Dzeko, Daniele de Rossi och Kostas Manolas hittade nätet.

Barcelona-PSG (0-4, 6-1), åttondelsfinal 2016/2017

Det här är den mest otroliga vändningen i och med att PSG hade skaffat sig en fyramålsledning på hemmaplan.

Barcelona gick sedan upp till 3-0 på hemmaplan, men då Edinson Cavani reducerade till 3-1 trodde nog de flesta att det var kört. Tre mål krävdes och det första av de tre kom i den 88:e minuten genom Neymar. Tre minuter senare satte han också 5-1 innan Sergi Roberto fyllde på till 6-1 fem minuter in i övertiden.

Deportivo de La Coruña-Milan (1-4,4-0), kvartsfinal 2003/2004

Milan vann enkelt på San Siro efter mål av Kaká, Andrej Sjevtjenko och Andrea Pirlo, men sedan vaknade spanjorerna på hemmaplan.

Målskyttar i 4-0-segern för det profilstarka laget var Walter Pandiani, Juan Carlos Valerón, Albert Luque och Fran.

Blåvitt har varit med om samma sak

Liverpool var alltså först att stå för en så stor vändning i en semifinal i Champions League, som har funnits sedan säsongen 1992/1993. Den första klubben var Panathinaikos som vände ett 1-4-underläge mot Röda Stjärnan i Europacupen 1970/1971 och den andra var Barcelona som lyckades vända mot IFK Göteborg 1985/1986.

Då svenskarna tog sig så långt gjorde Torbjörn Nilsson två mål och Tommy Holmgren ett. Johnny Ekström stod för förarbetet till alla tre målen.

I returen gjorde Pichi Alonso alla tre målen under ordinarie speltid och matchen gick till straffar. Där blev Roland Nilsson och norrmannen Per Edmund Mordt syndabockar då de var de enda blåvita att missa sina straffar.

Dagen efter matchen gick ett norskt bensinbolag ut och bad om ursäkt för Mordts straffmiss genom att sänka bensinpriset i Sverige i en vecka.