Drömminuter bakom första segern för Ljungberg

Uppdaterad
Publicerad

Fredrik Ljungberg kan äntligen glädjas över sin första seger som tränare för Arsenal.

I Londonderbyt mot West Ham vände laget 0-1 till 3-1 på nio minuter där Pierre-Emerick Aubameyang stod för ett mål och ett assist och bröt den långa segerfria sviten.

– Det betyder så mycket för spelarna, de har levt under enorm press senaste tiden, säger Ljungberg till Sky Sports.

Tränare Unai Emery fick lämna sitt uppdrag som Arsenal-tränare när laget gick kräftgång i såväl ligan som europaspel. Fredrik Ljungberg tillsattes och inledde sin tränarsejour i Arsenal med ett kryss och en förlust under en höst som satt spelarna under hård press, enligt Ljungberg.

– Jag tror ingen kan föreställa sig vilken press de levt under. Man kan se det på dem, att de varit låga.

I bortamötet med West Ham, laget där han spelade sin sista säsong i Premier League, gick det heller inte Ljungbergs väg – inledningsvis.

Dubbla skador för Arsenal

På uppvärmningen skadade sig Hector Bellerin och i den första halvleken tvingades Arsenal göra ett byte, då Kieran Tierney skadade sig.

– Det är fotboll, den fina delen av det, man vet aldrig vad som väntar. Spelare stod upp och hanterade det. Det viktigaste är de sista 30 minuterna.

Tio minuter senare kom nästa smäll när Angelo Ogbonna gjorde 1-0 för West Ham och Arsenal var i sin värsta svacka på 40 år.

Tre mål på nio minuter

Men Ljungberg skulle få anledning att jubla. I den 60:e minuten kvitterade Gabriel Martinelli och tre minuter senare gjorde Nicolas Pepe 2-1 via en riktig fullträff utanför straffområdet, framspelad av Aubameyang. Ytterligare tre minuter senare gjorde Aubameyang själv 3-1, hans 14:e för säsongen, vilket också blev slutresultatet.

– Det är svårt att förstå. Vi dominerade i 60 minuter men förlorade matchen. Vi lyckades inte få dit ett andra mål, säger West Hams tränare, Manuel Pellegrini

Ljungberg gjorde flera förändringar i laget, där Mesut Özil spelade från start och där Aubameyang spelade som ensam anfallare.

Arsenal hade inte vunnit en match i Premier League sedan den 6 oktober och bröt en nio matcher lång segerfri svit. Laget har nu två poäng upp till Manchester United, som just nu innehar en Europa League-plats. Nu väntar Manchester City i nästa omgång.

Se Arsenals mål i klippet här ovan.

ARKIV: Förlust för Ljungbergs Arsenal mot Brighton (6 december 2019)

Premier League

West Ham United logo

West Ham United

1 - 3

Arsenal logo

Arsenal

London Stadium, London
Publik: 59936
Domare: Michael Dean

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.