Lotta Schelin på presskonferensen då hon meddelade att hon slutade. Foto: Bildbyrån

Lotta Schelin: ”Ibland i duschen blandades vattnet med tårar”

Uppdaterad
Publicerad

Lotta Schelin, 36, hade åtta framgångsrika år i den franska storklubben Lyon. Men från några av de åren är minnena långt ifrån enbart positiva. Orsaken till det är tränaren Patrice Lair.
”Det var sjukt hur han bröt ner spelare”, berättar den tidigare stjärnan i sin nya bok ”I huvudet på Lotta Schelin”.

Tränaren Patrice Lair kom till Lyon 2010 och hade fyra framgångsrika år i klubben. Bland annat gick laget obesegrat i 3,5 år. Från början hade också Lotta Schelin en bra bild av sin nya tränare.

”När han tog över laget bidrog han till en början till en nödvändig förändring. Han ruskade om, höjde nivån på träning. Han var rak och vågade verkligen säga ifrån, han ställde krav och var tydlig. Vi byggde en vinnarkultur”, berättar Schelin i boken som hon har skrivit tillsammans med sin fru Rebecca.

Men då Lair hade varit i klubben i över ett år hade saker förändats.

”Han blev mer och mer paranoid, läste allt som stod i tidningarna för att se vad vi hade sagt till journalister, var runt hos folk på klubben och kollade om vi spelare hade pratat med någon i ledningen.”

”Vi blev nedbrutna”

Schelin beskriver en miljö där Lair hade mycket makt som han missbrukade.

”Under de fyra åren Patrice var i Lyon åkte jag en mental bergochdalbana, hans ledarskap var extremt, det var sjukt hur han bröt ner spelare, hur han kontrollerade oss och straffade oss. Vi blev nedbrutna av den destruktiva miljön, vi var som zombies. Han fick det att brista för mig jättemånga gånger. Ibland när jag stod i duschen blandades vattnet med tårar, när jag inte orkade hålla uppe garden.”

Enligt Schelin straffade Lair ofta sina spelare. Den tidigare landslagsstjärnan skriver om en gång då hon var ett par minuter sen till träning och tvingades löpa runt planen hela träningen, trots att hon hade ont i knät.

”Något av det jag är mest stolt över”

Schelin drogs med huvudvärksproblematik under stora delar av sin karriär och det var även det som gjorde att hon var tvungen att sluta 2018.

”Jag misstänker att det inte har varit bra för min huvudvärksproblematik. Att jag blev expert på att pusha mig själv stenhårt, att inte lyssna på min kropp. Som när vi körde nickträning i 90 minuter, något jag av medicinska skäl verkligen borde undvika men som Patrice sket högaktningsfullt i.”

När hon ser tillbaka är hon ändå stolt över att hon klarade den tiden och levererade på högsta nivå.

”Att jag klarade av att utstå den brutala mentala pressen det innebar under de här fyra åren och dessutom klarade av att prestera på en hög nivå, det är något av det jag är mest stolt över i min karriär.”

KLIPP: Lyon tog femta raka CL-titeln (31 augusti 2020)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Le Sommer firar tillsammans med Amel Majri efter 1-0. Foto: BILDBYRÅN

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer