Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Madelen Janogy är förhoppningsfull inför 2023 Foto: Bildbyrån

Madelen Janogy: ”Otroligt taggad på det här året”

Uppdaterad
Publicerad

Madelen Janogy var med och tog OS-silver 2021, men togs inte ut till EM ifjol.

Nu hoppas hon på en plats i sommarens VM-trupp.

– Jag är otroligt taggad på det här året, fick en bra höst och kom tillbaka på ett jättebra sätt, säger Janogy till SVT Sport.

Madelen Janogy är en av de allsvenska spelare som har inlett det här nya mästerskapsåret med landslagets januariläger på Algarvekusten i Portugal. Ett läger som avslutades på söndagen.

Hon njuter stort, ser fram emot det som väntar, både med klubblaget Hammarby och med landslaget, och fokuserar inte på den stora konkurrens som råder om VM-platserna.

– För mig handlar fokus om att dels hålla mig skadefri, men sen bara att försöka hitta ett lugn och göra det som jag är bra på. Efter petningen i EM känns det som att jag tog ett extra steg just i den tanken att kunna kontrollera de känslorna. Jag känner mig ganska lugn, och bara förväntansfull.

Vilket är ditt absoluta mål med 2023?

– Att fortsätta utvecklas, och försöka bli så bra som jag kan bli, som jag vet att jag har i mig. Att få vara skadefri, och bara leva fotboll fullt ut.

”Jag är ju den jag är”

27-åringen, som spelat 29 landskamper, vill slipa på sina spetskvalitéer snarare än att bli mer komplett.

– Jag är ju den jag är på fotbollsplanen, och det kommer jag inte kunna ändra på. Jag vill bli ännu bättre på det jag är bra på, och ta nästa steg där.

Många är de unga spelare från allsvenskan som på det här januarilägret var kallade till A-landslaget för allra första gången. Förbundskapten Peter Gerhardsson tycker att alla som var med här ska kunna drömma om att ta en plats till VM i Australien/Nya Zeeland i sommar.

Gerhardsson understryker också att det faktiskt kan bli verklighet bara månader efter en första landslagsuttagning. Och han lyfte just Madelen Janogy som exempel på en spelare som lyckades med det. Janogy som debuterade i januari 2019, och sen blev VM-spelare den sommaren, i Frankrike.

– Det gick väldigt fort och man hann inte tänka så mycket. Det var så mycket som hände. Det var ett fantastiskt år och jag var otroligt glad. Och det flöt på på ett bra sätt. Så det går.

Janogy berättar för SVT Sport att hon känner igen mycket av sig själv i de som nu varit med för första gången.

– Det är mycket nervositet, och det är lätt att säga att man ska ta för sig och våga fråga och våga göra det man är bra på. Det är svårare att verkligen göra det, men det tycker jag att de har gjort på ett jättebra sätt. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.