Anders Christiansen reducerade för Malmö mot Chelsea i Europa League. Foto: Bildbyrån

Christiansens reducering ger hopp för MFF

Malmö öste framåt.

Och ett reduceringsmål av Anders Christiansen till 1–2 mot Chelsea gör att Europa League-sextondelsfinalen lever.

Malmö FF inledde sin tävlingssäsong 2019 med att att möta storlaget Chelsea i sextondelsfinal i Europa League, inte den lättaste uppgiften på förhand. Men hemma på Stadion ville MFF visa att Londonlaget, som närmast kom från en 0–6-förlust mot Manchester City, inte kunde ta för lätt på uppgiften.

Och de himmelsblå, som inte haft en match i tävlingssyfte sedan november, sprang kopiöst mycket och pressade gästerna tidigt och tvingade dem att förlita sig på passningar med små marginaler vid eget straffområde.

Europa League

Malmö skapade många hörnor och sådana chanser där den sista passningen blev en aning för lös, eller rörelsen för avslutet kom lite för sent. Chelsea, som är mitt i Premier League-säsongen, behövde bara en chans för att göra öppningsmålet.

Vek inte ned sig

Efter en halvtimmes spel slog spanjoren Pedro ett inlägg från höger, centrale mittfältaren Ross Barkley hade letat sig in i straffområdet och mittbacken Lasse Nielsen nådde inte bollen för att rensa – och Barkley kunde peta in bollen bakom Johan Dahlin, 1–0 till Chelsea.

– Nielsen blev alldeles för bolltittande, han har bara Barkley att fokusera på där inne, säger SVT Sports expert Daniel Nannskog.

Målet var Chelseas enda skott på mål i första halvlek, och Londonlagets första skott på mål i andra halvlek gav samma utdelning. En omställning efter intensiv MFF-press gjorde att Willian fick bollen i straffområdet, nära kortlinjen spelade brassen fram till Olivier Giroud som klackade in 2–0 till Chelsea.

Men Malmö vek inte ner sig, och i den 80:e minuten fick hemmalaget jubla. Markus Rosenberg blev framspelad, på andra sidan av planen sprang Anders Christiansen i en djupledslöpning och med en precis passning hittade Rosenberg den danske mittfältaren som löpte ifrån Mateo Kovacic, och Christiansen reducerade med ett välplacerat avslut.

– Aldrig kul att förlora en match, men vi gav allt vi hade och skönt att vi trots allt gör ett mål, säger målskytten Anders Christiansen till SVT Sport.

2–1 blev slutresultatet i första mötet. Returen avgörs nästa vecka på Stamford Bridge.