Manchester Citys buss attackeras av Liverpool-supportrar. Foto: TT Nyhetsbyrån

Man City visste att bussattacken skulle äga rum

Uppdaterad
Publicerad

Redan i förväg fick Manchester City uppgifter om att deras buss skulle attackeras. Nu riktas skarp kritik mot polisen som inte kunde förhindra attacken.

– Normalt sett borde polisen när de får kännedom om något sådant här försöka förhindra att det inträffar, säger Citys tränare Pep Guardiola till BBC. 

Citys spelarbuss anlände till Liverpool omringad av hundratals Liverpoolsupportrar. Den var insvept i ett tjockt moln av bengalrök samtidigt som flaskor och andra föremål kastades mot bussen. Vissa fans gick till fysisk attack och bussen förstördes så till vida att det fick ordnas en reservbuss till hemresan. Spelare och ledare i City fanns kvar i bussen under attacken men ingen blev fysiskt skadad. Däremot skadades två poliser.

Guardiola är upprörd över att polisen, som bevakade bussen men inte kunde förhindra attacken, inte kunde göra mer.

– I går fick jag förklarat att det skulle hända men jag är ny här. Normalt sett borde polisen när de får kännedom om något sådant här försöka förhindra att det inträffar, säger Citys tränare Pep Guardiola till BBC. 

Liverpool hoppas hitta förövarna

Han hade inte räknat med det här scenariot.

– Jag hade inte förväntat mig det här från Liverpool, deras fans. För ett år sedan hände något i Dortmund. Vi kom hit för att spela fotboll och jag förstår inte den här situationen, säger Guardiola.

Liverpool bad snabbt om ursäkt och kommer att samarbeta med polisen för att ställa de ansvariga till svars.

– Det här skadar klubben och flera individer har överskridit en gräns, säger den förre Liverpoolkaptenen Steven Gerrard.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.