Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Manchester Citys tränare Pep Guardiola deppar. Foto: TT Nyhetsbyrån

Manchester City stängs av från Champions League – i två år

Uppdaterad
Publicerad

Manchester City straffas hårt för att ha brutit mot Uefas Financial Fair Play-regler. Förutom avstängning från Champions League ska klubben böta 30 miljoner euro, motsvarande cirka 315 miljoner kronor.
Men det finns möjlighet att överklaga till idrottens skiljedomstol, Cas.
”Nu när den här skadliga processen är över, kommer klubben att eftersträva ett opartiskt domslut så snart som möjligt”, skriver Manchester City på sin hemsida.

Straffet innebär inte att Manchester City stängs av med omedelbar verkan, utan kommande två säsonger 2020/21 och 2021/22.

Utredningen är gjord av Uefas organ med det krångliga namnet Adjudicatory Chamber of the Club Financial Control Body (CFCB), och innebär förutom att det inte blir spel i Champions League på två år, även en saftig bot på knappt 315 miljoner svenska kronor.

Överträdelser av Financial Fair Play-regler

Enligt CFCB har Manchester City gjort sig skyldig till överträdelser av Uefas Financial Fair Play-regler, då klubben ska ha lämnat in felaktiga uppgifter om sina sponsorintäkter mellan åren 2012 till 2016.

Dessutom har klubben enligt ett uttalande från Uefa inte samarbetat som de borde i samband med utredningen.

Den tyska tidningen Der Spiegel har tidigare publicerat läckta mejl som visar att Citys ägare, Shejk Mansour, på olika sätt har investerat mer pengar i klubben än vad som är tillåtet.

Reglerna innebär enkelt uttryckt att klubbarna inte ska göra av med mer pengar än de faktiskt tjänar. Syftet är bland annat att ge en rättvisare konkurrenssituation för mindre klubbar utan kapitalstarka ägare i ryggen.

Klubben besviken

Manchester City skriver i ett uttalande att klubben är besviken men inte förvånad över Uefas beslut, och att de ska kontakta idrottens skiljedomstol för att få ett opartiskt utlåtande.

”Enkelt uttryckt är det här ett mål som Uefa har inlett, drivit och dömt. Nu när den här skadliga processen är över, kommer klubben att eftersträva ett opartiskt domslut så snart som möjligt”, skriver Manchester City i ett uttalande på sin hemsida.

Manchester City ligger för närvarande tvåa i Premier League och spelar i slutet av februari åttondelsfinal i Champions League mot Real Madrid.

Inte första gången City straffas

Visa

Det är inte första gången som City fällts för FFP-brott. 2014 straffades de ljusblå med böter på 60 miljoner euro, motsvarande runt 630 miljoner kronor, samt en minskad trupp till Champions League.

Qatar-ägda Paris Saint-Germain straffades samma år.

Zlatan Ibrahimovics Milan uteslöts från den här säsongens Europa League för brott mot FFP-reglerna.

Manchester City är regerande engelsk mästare och har aldrig vunnit Champions League, den största fotbollsturneringen för klubblag i Europa. Laget gick till semifinal 2015–16 och åkte ut i kvartsfinal i fjol.

Den här säsongen är City framme i åttondelsfinal mot Real Madrid.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer