Ciro Immobile, Marcus Rashford eller Mikhail Antonio alla kan komma att gästa Sverige. Foto: TT Nyhetsbyrån

Manchester United, Lazio och West Ham – alla kan komma att gästa Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Vad sägs om Manchester United eller Arsenal på besök i Malmö?

Och Villarreal eller West Ham mot Djurgården på Tele2 arena?

Chansen – eller kanske risken – finns i dagens Europalottningar.

Malmö FF säkrade på torsdagskvällen en plats i Europa League-fotbollens gruppspel efter 2–0 borta mot turkiska Sivasspor och sammanlagt 5–1 i dubbelmötet.

I dag lottas gruppspelet.

Europa League

Här är några av Malmö FF:s, som är med i den andra seedningsgruppen, potentiella motståndare:

Seedningsgrupp 1:

+ Manchester United

Stod för en svag fjolårssäsong i Premier League och har även fått en tung start på nuvarande säsong under nye tränaren Erik ten Hag. Men fick anledning att fira efter måndagens 2–1-seger mot rivalen Liverpool. Nyligen gjorde United klart med brasilianske mittfältaren Casemiro, men det finns fortfarande frågetecken kring megastjärnan Cristiano Ronaldos framtid i klubben.

+ Arsenal

Efter en säsong utan Europaspel är ”Gunners” nu tillbaka på den kontinentala scenen. Målet är att ta sig tillbaka i Champions League. Har inlett ligaspelet med tre raka segrar och fått ett lyft efter värvningarna av Manchester City-duon Gabriel Jesus och Oleksandr Zintjenko.

+ Romklubbarna

I den första seedningsgruppen finns även Roms stoltheter Lazio och Roma.

Roma, under ledning av stortränaren José Mourinho, blev förra säsongen första lag att ta hem nystartade Europa Conference League. Har i sommar förstärkt truppen med profiler som Paolo Dybala, Nemanja Matic och Giorgino Wijnaldum.

Huvudstadsrivalen Lazio säkrade en plats i Europa Leagues gruppspel genom att sluta femma i Serie A i fjol. I truppen finns stjärnor som serbiske mittfältaren Sergej Milinkovic-Savic och skyttekungen Ciro Immobile.

I den första seedningsgruppen finns dessutom Dynamo Kiev, Braga, Olympiakos och Röda Stjärnan.

Djurgården säkrade tidigare i veckan en plats i Europa Conference League efter att ha slagit ut cypriotiska Apoel Nicosia i playoff. Stockholmsklubben har inte nått slutspel i Europa i modern tid, och går därför in i den fjärde och sista seedningsgruppen eftersom Europakoefficienten är låg.

Det i sin tur innebär att Djurgården kan åka på flera storklubbar i gruppspelet.

Här är några av de mest kittlande:

Seedningsgrupp 1:

+ Villarreal

Den spanska klubben klubben slutade på sjunde plats i La Liga förra säsongen, men har nått stora framgångar på Europanivå de senaste åren. 2021 vann man Europa League efter finalseger mot Manchester United. I våras var Unai Emerys lag hela vägen framme i Champions League-semifinal, där Liverpool till slut blev för svårt.

Har i sommar värvat in veteranmålvakten Pepe Reina och i truppen finns landslagsmän som Pau Torres och Gerard Moreno.

+ West Ham

Den klassiska klubben från östra London har fått ett lyft under tränaren David Moyes. De senaste säsongerna har ”Hammers” utmanat de allra största klubbarna i Premier League och nådde i våras semifinal i Europa League.

Har fått en tung start på Premier League med tre raka förluster, men hoppas att sommarens förvärv av bland andra Gianluca Scamacca och Maxwel Cornet ska få stopp på den över 40 år långa titeltorkan.

Seedningsgrupp 2:

+ Fiorentina

Den anrika klubben från Toscana är tillbaka i Europa för första gången på fem år. ”Viola”, som nu är inne på andra säsongen med tränaren Vincenzo Italiano, gör därmed debut i Europa Conference League och är ett av de starkaste lagen från den andra seedningsgruppen. Sålde anfallsstjärnan Dusan Vlahovic till Juventus i vintras, men har nu hittat ersättaren i Luka Jovic, som plockats in från Real Madrid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Europa League

Mer i ämnet