Maradona hyllas över hela världen Foto: Bildbyrån

Maradona hyllas världen över: ”Världen tar farväl av ett evigt geni”

Uppdaterad
Publicerad

Diego Maradona har gått bort och legendaren hyllas nu över hela världen.

”Jag förlorade en stor vän och världen förlorade en legend” skriver Pelé.

Hyllningarna till fotbollslegendaren strömmar in på sociala medier.

”I dag tar jag farväl av en vän och världen tar farväl av ett evigt geni. En av de bästa någonsin. En oöverträffad trollkar. Du kommer aldrig glömmas” skriver Cristiano Ronaldo.

Den före detta storspelaren Pelé hyllar också Maradona:

”Vilka sorgliga nyheter. Jag förlorade en stor vän och världen förlorade en legend. En dag hoppas jag att vi kan spela boll tillsammans i himlen”

”Nu är det tid för tårar”

Maradona hade många framgångsrika år i italienska Napoli och klubben sörjer sin hjälte.

”Alla förväntar sig våra ord. Men vilka ord kan vi använda för den smärta vi upplever? Nu är det tid för tårar. Sen blir det dags för ord.” skriver de på sina sociala medier.

Flera hyllningar:

”Vila i frid Diego Armando Maradona, min första fotbollströja och mannen bakom min kärlek till fotbollen” – Didier Drogba

”Helt enkelt – en spelare som ingen annan” – Michael Owen

”Fotbollsvärlden kommer inte vara den samma utan dig” – Edwin van der Sar

Diego Armando Maradona

Född: 30 oktober 1960 i Lanús, Buenos Aires, Argentina.

Klubbar, som spelare: Argentinos Juniors 1976–1981, Boca Juniors 1981–1982, Barcelona 1982–1984, Napoli 1984–1991, Sevilla 1992–1993, Newell's Old Boys 1993–1994, Boca Juniors 1995–1997.

Som tränare: Textil Mandiyú, Racing Club, Argentinas landslag, Al-Wasl, Deportivo Riestra, Fujairah, Dorados de Sinaloa, Gimnasia de La Plata.

Landslag: 91 matcher, 34 mål.

Meriter som spelare: Spelade i fyra VM och tog VM-guld 1986 efter finalseger över Västtyskland. Var den då dyraste övergången när han 1984 gick till Barcelona för 5 miljoner dollar, samt då han två år senare flyttade till Napoli för 6,9 miljoner dollar. Förde Napoli till första ligatiteln 1987 och klubben tog ytterligare en ligatitel 1990 under Maradonaeran.

Meriter som tränare: Förde Argentina till VM 2010, där laget blev utslaget i kvartsfinal.

Övrigt: I VM-kvartsfinalen mot England (2–1) 1986 gjorde Maradona båda målen. Det första gjorde han med handen, vilket domaren inte såg, och det döptes till ”Guds hand”. Det andra gjorde han genom att springa själv i 60 meter och dribbla sig förbi fem engelsmän, ett mål som valdes till århundradets mål av fifa.com-läsare.

Inför sin 60-årsdag tidigare i höst skrev Maradona i ett öppet brev att på önskelistan fanns: ”Jag vill göra ännu ett mål mot England, denna gång med min högra hand” och ”jag skulle vilja att Napoli vinner en Scudetto (italienska ligatiteln) snart”.

Om målet med handen i VM skrev han då: ”Om jag hade kunnat gå tillbaka och ändra historien hade jag gjort det. Men målet är fortfarande ett mål, Argentina blev världsmästare och jag var världens bästa fotbollsspelare”.

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.