Marcus Berg slutar i landslaget. Foto: Bildbyrån

Marcus Berg slutar i landslaget

Uppdaterad
Publicerad

EM-uttåget mot Ukraina blev det sista i Blågult.

Nu slutar Marcus Berg, 34, i landslaget.

– Jag är extremt glad och stolt över det jag och laget har gjort, säger han till Göteborgs-Posten.

Redan innan Sverige kvalificerade sig till sommarens EM meddelade Marcus Berg att mästerskapet blir hans sista i det svenska landslaget.

– Jag har fru och tre barn hemma, man vill försöka spendera så mycket tid som möjligt med dom. Karriären är inte heller för evigt, man känner att så länge man varit med och presterat så har det varit kul men även att det finns ett liv på sidan av som man vill ge mer tid. Även om man kan vara med i gemet längre så kan man ge mer tid till familjen, sa han i november 2019.

Nu, nio dagar efter åttondelsförlusten mot Ukraina, bekräftar IFK Göteborgs anfallare att landslagsäventyret är över.

– Ja, det har jag sagt och det har jag pratat med Janne (förbundskapten) om. Det är inga konstigheter. Jag hörde att han hade sagt något om att det inte riktigt var klart, men jag och Janne har pratat under lång tid. Jag tror att han vet om det. Sedan har vi inte hörts efteråt, men det har varit ganska klart för alla och det har jag varit ganska öppen med, säger Berg efter fredagens träning med Blåvitt, enligt GP.

”Vill lägga allt fokus här och nu”

34-åringen menar att det är för tidskrävande.

– Det är skitkul så klart, men det tar tid och energi. Det kostar mycket att vara med i landslaget. Det blir lite som grädden på moset, när du är med där spelar du mot det bästa motståndet. Det kostar mycket och jag känner för min del, jag blir 35 i år, att det priset är jag inte beredd att betala. Jag vill lägga allt fokus här och nu, så jag förhoppningsvis håller ett par år till, säger Marcus Berg.

I våras stod det klart att anfallaren återvänder till Sverige och IFK Göteborg efter flera år i ryska Krasnodar. Kontraktet med Blåvitt sträcker sig till 2023.

Marcus Berg gjorde sin A-landslagsdebut den 6 februari 2008 (0-0 mot Turkiet). Sammanlagt blev det 24 mål på 90 landskamper.

KLIPP: Så såg det ut när Marcus Berg debuterade (9 juli)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.