Marcus Danielson blev utvisad i förlängningen. Foto: TT Nyhetsbyrån

Danielson om utvisningen: ”Inte roligt att se de bilderna”

Uppdaterad
Publicerad

1-1 och förlängning i åttondelen.

Då drog Marcus Danielson på sig rött kort.

– Jag har sett situationen i efterhand och det är givetvis inte roligt att se de bilderna, säger han till SVT Sport.

Sju minuter in i den första förlängningskvarten valde Janne Andersson att göra ett trippelbyte, tre offensiva byten, när Sverige jagade vinstmål mot Ukraina.

En minut senare var förbundskaptenen tvungen att tänka om.

Fotbolls-EM

Utvisad efter videogranskning

I en duell mellan Marcus Danielson och Ukrainas Artem Besedin tajmade Danielson fel och träffade ukrainarens ben med sträckt sula. Den italienske huvuddomaren Daniele Orsato valde först att visa gult kort, men efter videogranskning ändrade han beslutet.

– Jag har sett situationen i efterhand och det är givetvis inte roligt att se de bilderna. På planen hade jag kanske en annan känsla. Jag märkte att jag träffade honom men inte att det var så allvarligt. Då blev jag överraskad över att det blev frispark och gult kort och sedan blev jag ännu mer överraskad. Det är sådant som händer i fotboll. Jag träffar den ukrainska spelaren på ett ställe där jag inte får ha min sula, säger den svenske mittbacken till SVT Sport.

32-åringen menar att intentionen inte var att skada Besedin. Svensken var inne i Ukrainas omklädningsrum och bad om ursäkt till spelaren.

– Han godtog väl min ursäkt som jag förstod det, men han själv pratade inte engelska så det blev ingen lång pratstund, deras förbundskapten översatte. Självklart var det tungt för honom såklart men känslan var att han godtog ursäkten, säger han efter matchen.

SVT:s expert: Utvisningen korrekt

Marcus Danielson fick syna det röda kortet och blev därmed utvisad.

– Utvisningen är dessvärre, helt korrekt, säger SVT Sports expert Jonas Eriksson.

– Tacklingen äventyrar motspelarens säkerhet – även om det inte finns någon avsikt eller om ukrainaren faktiskt springer in i Danielsons utsträcka ben eller fot. Avsikten är alltid underordnad vad gäller ojust spel.

Danielson berättar om känslorna efter utvisningen.

– Just då var det bara stor besvikelse. Väldigt tungt att sätta laget i en jobbig sits. Det kändes som vi hade övertag och var det bättre laget. Det var tufft att behöva gå av planen och se övriga laget strida de sista 20 minuterna. De gör det helt fantastiskt. Vi förtjänar mer.

Lagkamraterna stöttade honom direkt efter matchen.

– Man är väl inte så jättemottaglig, men den här gruppen är helt fantastiskt. De har visat sitt stöd till mig och sagt att jag inte ska ta det för hårt. Men det är väl ganska svårt i en sådan här situation. Men att de har visat sitt stöd värmer.

Sverige förlorade

Efter domslutet valde Janne Andersson att ersätta Kristoffer Olsson med Filip Helander. Glasgow-spelaren blev ny mittback bredvid Victor Nilsson Lindelöf. Artem Besedin, som byttes in i den 91:a minuten, tvingades byta efter den olyckliga smällen.

Sverige förlorade åttondelsfinalen mot Ukraina. På tilläggstid i förlängningen avgjorde Ukraina. Artem Dovbyk dök upp i straffområdet och nickade in 2-1.

KLIPP: Larsson knäckt efter förlusten

Europamästerskapet

Sverige logo

Sverige

1 - 2

1-1 (Fulltid)

Ukraina logo

Ukraina

Hampden Park, Glasgow
Publik: 9221
Domare: Daniele Orsato

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fotbolls-EM

Mer i ämnet