Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Marie-Louise Eta skriver historia i kväll. Foto: HANNIBAL HANSCHKE

Marie-Louise Eta bryter ny mark – första kvinnliga tränaren i herrarnas Champions League

Uppdaterad
Publicerad

Den tyska tränaren Marie-Louise Eta fortsätter att bryta ny mark. I kvällens Champions League-match borta mot Braga blir Union Berlin-tränaren den första kvinnan i tränarstaben i en herrmatch i Champions League.

– Jag har alltid försökt att inte fokusera på att jag är kvinna, har Eta sagt till Uefa.

32-åriga Eta, som blev Champions League-mästare med Turbine Potsdams damlag 2010, tränade Union Berlins U19-herrlag, när hon flyttades upp och blev assisterande tränare i herrarnas A-lag efter att Urs Fischer fått sparken.

I lördags skrev Eta ett stycke historia i Bundesliga när hon var på bänken som assisterande vid 1-1-mötet hemma mot Augsburg, som första kvinna att vara med i tränarstaben för ett tyskt lag på den högsta herrnivån.

Hon är inte helt nöjd med den nya uppmärksamheten.

”Inte alltid bekvämt”

– Jag har alltid försökt att inte fokusera på att jag är kvinna men jag märkte att vissa människor började behandla mig helt annorlunda jämfört med tidigare. Det är något som inte alltid är bekvämt, har hon sagt till Uefa.

I klubben Union Berlin framhåller man att det är hennes kompetens som gör att hon har sitt jobb.

– Det är inte ett medvetet beslut att ha en kvinna som assisterande tränare, det skulle underminera beslutet. Vi har tagit ett beslut om en fotbollstränare som redan jobbar i klubben, säger klubbens ordförande Dirk Zingler enligt Bundesligas hemsida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.