Marta har gjort flest VM-mål i historien, 17 stycken. Foto: Bildbyrån

Martas känslosamma tal efter VM-uttåget

Uppdaterad
Publicerad

Brasilien åkte ur fotbolls-VM efter ett förlängningsdrama mot värdnationen Frankrike. Efter matchen höll Marta ett passionerat tal riktat till unga brasilianska kvinnor.

– Damfotboll behöver allt stöd det kan få, säger stjärnan.

Redan 2003 debuterade en då 17-årig Marta i fotbolls-VM för Brasilien. 16 år senare och med fem VM innanför bältet kan stjärnan nu ha gjort sitt sista framträdande i ett världsmästerskap.

Efter förlusten mot Frankrike intervjuades hon på innerplan.

– Vi måste gråta i början så att vi kan le i slutet, säger Marta innan hon tittar in i kameran och fortsätter:

– Damfotboll behöver allt stöd det kan få. Och unga fotbollskvinnor, ni måste jobba hårdare och anstränga er mer. Det kommer inte alltid finnas en Formiga, en Marta eller en Cristiane.

”Stolt över vårt lag”

När hon mötte svensk media en stund senare hade hon samlat sig lite.

– Vi gjorde vad vi kunde idag, jag är stolt över vårt lag. Vi kämpade så hårt och gav vårt bästa, säger hon enligt Aftonbladet.

– Ni såg att vi tappade några viktiga spelare (som Christiane) mitt i en match. Ändå fortsatte vi att kämpa så mycket. Vi visste att det skulle vara en svår match mot ett av bästa lagen i VM, mot publiken men jag tror att vi gjort vad jag kan.

Hoppas på OS nästa år

Marta blev i Frankrike den främste målskytten i VM:s historia. Men några planer på att lägga av finns inte ännu, menar hon.

– Jag kommer spela med Orlando och jag kommer använda mina matcher med dem för att se till att jag är redo att spela med landslaget, säger hon enligt TT och fortsätter:

– Jag tänker på att spela OS nästa år men det beror på hur det går med mitt lag. Jag kan inte säga ”jag kommer spela OS nästa år” och sen tre månader senare säga ”nej, jag orkar inte”. Jag måste känna. Leva livet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.