Mason Greenwood får sparken av Manchester United Foto: Getty Images/Bildbyrån

Mason Greenwood får sparken av Manchester United

Uppdaterad
Publicerad

Mason Greenwood stod anklagad för försök till våldtäkt – men åtalet lades ner.

Nu väljer hans klubb Manchester United att dumpa honom.

”Han har begått misstag som han tar ansvar för”, skriver klubben på sin hemsida.

Det var för ungefär ett år sedan som ex-flickvännen till den brittiske fotbollsspelaren Mason Greenwood vittnade om att hon utsatts för olika sexövergrepp av United-anfallaren. På sociala medier lade hon ut flera bilder där hon hade blåmärken på flera delar av kroppen och en sprucken läpp. Det förekom även ljudinspelningar där han hörs hota sin dåvarande flickvän.

Något som ledde till att Greenwood häktades och stängdes av från spel.

I höstas väcktes åtal mot 21-åringen där han var anklagad för försök till våldtäkt, misshandel och för att haft ett ”kontrollerande beteende” men i februari lades åtalet ner.

”I det här fallet var det en kombination av att nyckelvittnen drog sig tillbaka och nytt material som kom fram att det inte längre fanns en realistisk chans till fällande dom”, sa en talesperson för polisen i Manchester i ett uttalande då.

Sedan dess har Manchester United genomfört en egen utredning och nu är den klar.

Beskedet? Mason Greenwood får sparken.

”Han har begått misstag som han tar ansvar för”, skriver klubben på sin hemsida och fortsätter:

”Alla inblandade, Mason inkluderad, ser svårigheterna med att han fortsätter sin karriär i Manchester United. Därför har vi kommit till en ömsesidig överenskommelse att det lämpligaste är att han fortsätter bortom Old Trafford och vi ska nu jobba för att det ska bli verklighet för Mason.”

Så här säger Greenwood själv i ett uttalande:

”Jag vill börja med att säga att jag förstår att folk kommer att döma mig baserat på vad det sett och hört på sociala medier och jag vet att folk kommer att tycka det värsta. Jag är uppfostrad till att veta att våld eller övergrepp i alla relationer är fel, jag gjorde inte de saker jag anklagades för och i februari friades jag från alla anklagelser. Däremot så accepterar jag fullt ut att jag gjorde misstag i min relation och jag tar min del av ansvaret för de situationer som ledde till inlägget på sociala medier.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.