Foto: Bildbyrån

Match avbröts efter homofobiska ramsor

Uppdaterad
Publicerad

Nya homofobiska ramsor – och återigen en avbruten match.

Den nya nolltoleransen mot diskriminering har satt sin prägel på fransk fotboll.

– Vi kan inte stoppa varje match varenda gång en idiot gör någonting, säger Nice-mittfältaren Wylan Cyprien.

I sommar har det internationella fotbollsförbundet Fifa skärpt sin disciplinära kod och infört en nolltolerans mot rasism och alla former av diskriminering i samband med fotbollsmatcher.

Även den franska ligan, Ligue 1, har infört liknande riktlinjer.

Ligue 1

När supportrar hördes skandera homofobiska ramsor i onsdagens rivalmöte mellan Nice och Marseille valde domaren att bryta matchen. Enligt franska nyhetsbyrån AFP sjöng stora delar av hemmapubliken att ”Marseille är ett gäng bögar” samt ”Fan ta er, Ligue 1” som en ren protest mot den nya nolltoleransen.

”Kan inte stoppa varje match”

Spelarna vädjade fansen att sluta men fick inget gehör varpå de båda lagen klev av planen i den 28:e minuten. Avbrottet varade i cirka tio minuter innan spelet återupptogs.

– Vi kan inte stoppa varje match varenda gång en idiot gör någonting. Då kommer vi aldrig kunna spela, sade Nice-mittfältaren Wylan Cyprien uppgivet till franska Canal+ under avbrottet.

– Det har alltid utbytts förolämpningar mellan fansen, det är en del av spelet.

I ett försök att få bort fult språkbruk på arenorna har det i fransk fotboll införts en lista på förbjudna ord, vilket redan har hunnit sätta sin prägel tidigt in på säsongen. Homofobiska ramsor hördes även i en Ligue 2-match mellan Nancy och Le Mans den 16 augusti. Även den avbröts i ett antal minuter.

Marseille vann rivalmötet mot Nice på den franska Rivieran med 2–1.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ligue 1

Mer i ämnet