SvFF befarar att matchfixning snart finns i damfotboll Foto: Bildbyrån

SvFF befarar att matchfixning snart finns på damsidan: ”Riskerar hamna i skottgluggen”

Uppdaterad
Publicerad

Antalet spelbolag som erbjuder spel på damallsvenskan har ökat med 80 procent på fyra år. 270 spelbolag världen över erbjuder spel på ligan. Den utvecklingen öppnar för att matchfixare kan närma sig svensk fotboll också på damsidan.

– Det är roten till det onda, säger Johan Claesson som är ansvarig för matchfixningen på Svenska Fotbollförbundet, till SVT Sport.

SVT Sport förklarar: Så kan matchfixning gå till:

Claesson är under våren och sommaren på en informationsturné om matchfixning till alla lag i damallsvenskan och elitettan. Den har blivit aktuell på grund av den ökade omsättningen på spel på svenska dammatcher.

Matchfixning

– Det är roten till det onda. Om det finns spel på fotboll, eller idrott överhuvudtaget, så är det där matchfixare försöker komma i kontakt med spelare, säger Claesson.

Belgiska spelare kontaktade

I Sverige har man ännu inte haft några matchfixningsfall på dammatcher, men globalt är man inte förskonade. Det fanns bland annat ett fall 2018 då tre belgiska spelare i U15-landslaget kontaktades av matchfixare i samband med en träning och blev erbjudna en halv miljon per spelare för att rigga matcher.

Det finns flera orsaker till att matchfixning nu blivit ett hot bland damspelarna.

– Dels har man en stor omsättning nu. Det är en viktig faktor. Sedan har man kanske inte samma bevakning och samma medvetenhet som i allsvenskan. Man har inte samma löner heller. Det finns ett antal faktorer som gör att damspelarna riskerar att hamna i skottgluggen, säger Claesson.

”Ett viktigt ämne”

SVT Sport var med då Claesson föreläste för det damallsvenska laget Eskilstuna United.

– Spontant tycker jag att det är bra att man belyser ämnet. Vi förstår nu att det är ett viktigt ämne och att vi inte heller är skonade från det, säger spelaren Felicia Rogic.

”Ett brev på posten”

Landslagsmålvakten Hedvig Lindahl ser det som en självklarhet att vi kommer få se fler matchfixningsfall inom damfotbollen.

– Vi får se det som att det kommer som ett brev på posten. Damfotbollen börjar bli mer attraktiv. Det kommer in mer pengar och på den absoluta elitnivån börjar det röra sig om ganska mycket pengar. Men det här är nog mer ett problem där spelare inte tjänar så mycket pengar och kan lockas av att tjäna pengar, säger hon.

DOKUMENTÄR: Fixet och fusket – hotet mot svensk fotboll:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Matchfixning

Mer i ämnet