Neymars PSG och Robert Lewandowskis Bayern München möts i söndagens Champions League-final i Lissabon. Foto: Bildbyrån/TT

Matchguide: Paris Saint-Germain–Bayern München

Uppdaterad
Publicerad

Tyska mästarna Bayern München eller franska mästarna Paris Saint-Germain.

Vilka ska få lyfta Champions League-pokalen mot kvällshimlen i Lissabon i kväll?

Här får du allt du behöver veta inför stormatchen.

Vad: Paris Saint-Germain–Bayern München, final i Champions League.

Var: Lissabon, Portugal.

När: 21.00, svensk tid.

Tv: TV6, Viaplay.

85 dagar efter ordinarie speldag ska det till slut koras en Champions League-mästare 2020. Matchen skulle egentligen ha spelats i Istanbul, Turkiet den 30 maj men kommer istället att spelas i Portugals huvudstad Lissabon utan publik.

Det kommer att stå mellan Bayern München som tog sig till finalen genom att till att börja med besegra Chelsea, 7–1 över två matcher, i åttondelsfinalen. I kvartsfinalen kom den omtalade förnedringen av Barcelona med 8–2 och Bayern gick vidare till semifinal. Där stod man för ännu en klar seger mot Lyon (3–0).

PSG tog sig till finalen genom att vinna över Dortmund i åttondelsfinalen med 3–2 över två matcher. I kvartsfinalen besegrade man Atalanta med 2–1 efter ett sent avgörande i 93:e minuten av Maxim Choupo-Moting. I semifinalen slog man Emil Forsbergs Leipzig med 3–0.

Läget i lagen

PSG kommer, som det ser ut, att få klara sig utan målvakten Keylor Navas som dras med en benskada. Han missade även semifinalen mot Leipzig. Dessutom verkar även Layvin Kurzawa som dras med en lårskada vara otillgänglig för spel. Dessutom ser det ut som att mittfältaren Idrissa Gueye utgår på grund av en muskelskada.

För Bayern ser skadeläget bättre ut. Jeróme Boateng klev av semifinalen med en skada men enligt den senaste kommentaren från Bayernlägret ska han vara redo för spel.

Tänkbara startelvor

PSG: (4-3-3) Rico; Kehrer, Silva, Kimpembe, Bernat; Verratti, Marquinhos, Herrera; Di María, Neymar, Mbappé

Bayern München (4-2-3-1): Neuer; Kimmich, Boateng, Alaba, Davies; Goretzka, Thiago; Perišić, Müller, Gnabry; Lewandowski

Tyskt tränarmöte

På sidlinjen kommer vi i finalen att få se två tyska tränare. Bayerns Hansi Flick och PSGs Thomas Tuchel. Men vem av dem ska då bli den bästa? De båda har lett sina lag till segrar i respektive liga, samt tyska respektive franska cupen. Vem som tar hem den mest ärofyllda klubbtiteln vet vi på söndag kväll.

SE OCKSÅ: Gnabry tog Bayern final – med drömmål (19 augusti)

SE OCKSÅ: PSG krossade Leipzig på vägen till final (18 augusti)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.