Megan Rapinoe minns fortfarande den tunga förlusten mot Sverige i OS-kvartsfinalen 2016. Foto: TT Nyhetsbyrån/SVT

Megan Rapinoe inför mötet med Sverige: ”Jag älskar rivaliteten”

Uppdaterad
Publicerad

VM-ettan mot VM-trean från 2019.

I morgon är det dags för ett nytt möte mellan USA och Sverige.

– Jag älskar rivaliteten, säger Megan Rapinoe till SVT Sport.

I morgon ställs Sverige mot världsettan USA i en landskamp på Friends Arena i Stockholm. I det stjärnspäckade amerikanska laget finns spelare som Alex Morgan och Megan Rapinoe.

– Vi vill så klart vinna. Det kommer att vara handskakningar inför och efter matchen, men under matchen kommer vi göra allt för att vinna, säger Megan Rapinoe till SVT Sport.

Aldrig missat VM-medalj

USA landade på svensk mark i söndags och  har så här långt haft två träningspass i Stockholm.

Mot Sverige har man tre raka segrar – men senaste förlusten sved. Vid OS i Rio var det nämligen Sverige som slog ut USA i kvartsfinal.

– De gav oss en av de värsta förluster vi någonsin åkt på, och vi har en lång historia, säger Rapinoe.

– Jag älskar rivaliteten. Majoriteten av matcherna vi spelar är vänskapsmatcher men jag älskar när matcherna blir något extra, oavsett om det är ära eller att spela mot en toppnation. Det är en härlig utmaning.

USA har aldrig missat medalj och senaste, 2019, blev det guld med Rapinoe som kapten.

Samma år utsågs hon till världens bästa spelare.

Asllani: Rapinoe behövs

Men Rapinoe är inte bara känd för sitt spel på planen utan också för att hon höjt rösten i debatten om ersättning och lika villkor för dam- och herrfotboll.

– Även om ingen lyssnat hade jag nog gapat om det här. Men att veta hur många som faktiskt lyssnar gör att jag känner att det är min ansvar att fortsätta prata om det som jag tycker är viktigt.

Sveriges Kosovare Asllani, som även hon uttalat sig kring jämställdheten inom fotbollen, är tacksam över arbetet som Rapinoe gör.

– Hon är en skön person som står för sina åsikter. Hon har tagit en ledarroll i USA kring jämställda löner och det är sådant som krävs. Sådana personer behöver damfotbollen, säger hon.

Se hela intervjun här:

SVT sänder Sverige-USA i SVT2/Play 19.00 på lördag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.