Foto: Bildbyrån

Megastjärnan besöker inte Vita huset – men laget har inte tagit beslut

Uppdaterad
Publicerad

Megan Rapinoe har gjort klart att hon inte besöker Vita huset om USA vinner VM-guld. Men hur det blir med resten av laget är inte klart.

– VI har alltid tagit beslut ihop så jag kan inte se oss gå skilda vägar här men samtidigt…om någon känner starkt för något, vilka är vi att säga vad den ska göra eller inte, säger Alex Morgan. 

På planen har Megan Rapinoe dominerat. Utanför har hennes konflikt med USA:s president Donald Trump hamnat i centrum. Den amerikanska stjärnan klargjorde att hon inte tänker åka till det där ”jävla Vita huset” om USA vinner guld – något Trump gav ett svar till på Twitter. ”Hon borde vinna innan hon snackar”, skrev han bland annat. 

På presskonferensen inför matchen dök ämnet upp på nytt. Den här gången undrade en reporter om hur resten av laget ställer sig till att besöka Vita huset.

– Jag vet inte. Jag har inte pratat med alla om det. Uppenbarligen kommer jag inte besöka och inte heller Ali Krieger, säger Rapinoe och fortsätter:

– Jag förväntar mig att inte många, om ens någon, gör det, men jag har inte pratat med alla om det. 

En annan sak som väckte uppmärksamhet på presskonferensen är det faktum att det spelas två herrfinaler (Copa America och Gold Cup) samma dag som VM-finalen för damer.

– Det är förskräcklig schemaläggning. Känner ni inte en brist på respekt, ni som jobbar med det, frågade Megan Rapinoe åhörarna och fortsatte:

– Det är två andra finaler som pågår, men det här är VM-finalen. Det här är ”avbryt allt”-dagen. 

Den amerikanska stjärnan utvecklade sedan sitt resonemang om varför hon är irriterad på Fifa.

– Jag förstår att herrarnas ekonomi är större än vår av olika anledningar men om du verkligen bryr dig – låter du gapet växa? Schemalägger du tre finaler spelas på samma dag? Nej, säger hon och fortsätter:

– Jag menar, de låter ett VM spelas i Qatar. Det visar hur mycket de bryr sig och hur långt de är beredda att gå för ett herr-VM, mot bakgrund av alla problem som finns med Qatar. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.