Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Bildbyrån

Mejl avslöjar Benfica – samlade privat information om domare

Uppdaterad
Publicerad

Adresser, privata uppgifter om flickvänner och om deras släkt.

Den informationen samlade storklubben Benfica in om domare i den portugisiska ligan, visar en ny dansk dokumentär på SVT Play.

– Det är särskilt allvarligt eftersom det kan användas för att manipulera och utpressa domare, menar ligakonkurrenten FC Portos kommunikationsdirektör Francisco J. Marques som fick mejlen skickade till sig.

”Det fula spelet bakom fotbollsläckan” heter en dansk dokumentär som just nu finns att se på SVT Play. Där får man följa med en visselblåsare som kallats för en fotbollens motsvarighet till Julian Assange eller Edward Snowden.

Det var en portugisisk man i 25-årsåldern som innan han publicerade allt hemligt material på sin hemsida Football Leaks hörde av sig till personer i branschen med de hackade mejlen.

Idrott och politik

En som fick materialet skickat till sig var rivalklubben FC Portos kommunikationsdirektör Francisco J. Marques.

– Det var mejlväxling mellan en mycket inflytelserik domare och någon administratör från Benfica där det antogs att domarna kontrollerades av Benfica, säger han i dokumentären.

”Något så skamlöst!”

– Mejlen innehöll adresser, telefonnummer och privata uppgifter om flickvänner och ex-flickvänner och vem som var ihop med vem och att ex-flickvännen var dotter till den och den, säger Marques.

Benfica polisanmälde Porto som dömdes till böter för att ha publicerat mejlen, i bland annat ett tv-program, och avslöjat företagshemligheter gällande Benfica.

– Något så skamlöst! Särskilt allvarligt är det för att det kan användas för att manipulera och utpressa domare. Det var verkligen chockerande, säger Marques.

Benfica har avböjt att kommentera mejlen i dokumentären. Hela dokumentären finns på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Idrott och politik

Mer i ämnet