Guillermo Ochoa, Mexiko. Foto: TT Nyhetsbyrån.

Mexikos målvakt: ”Sverige ett välorganiserat lag”

Uppdaterad
Publicerad

Mexiko slog Skottland med 1-0 – och målvakten Gullermo Ochoa resonerar kring sina blågula motståndare i VM.

– Sverige är ett välorganiserat lag med snabba omställningar och de är fysiskt starka, säger Ochoa till SVT.

Det var folkfest utanför klassiska Aztekastadion i Mexico City när de mexikanska fotbollsfansen samlats för att ta adjö av sitt landslag inför VM i Ryssland, via match mot Skottland, men det var tydligt att det finns många frågetecken kring lagets spel.

– Det är kämpigt just nu men publiken spelar en viktig roll och här är vi med själ och hjärta, utbrast en supporter iklädd mexikansk brottarmask.

Mycket av kritiken mot Mexikos landslag handlar om den colombianske förbundskaptenen Juan Carlos Osorio och hans ständiga förändringar av taktik och laguppställning.

– Det byts spelare hela tiden och det skapar osäkerhet i laget och bland supportrarna, sa en kvinna som rest ända från Kalifornien för att se sitt landslag.

Vann med 1-0

Avskedsfesten på en fullsatt arena blev till slut en ljummen tillställning där Mexiko besegrade ett blekt Skottland med 1-0.

Redan i den 13:e minuten gav LA Galaxy-spelaren Giovani dos Santos hemmalaget ledningen med ett välplacerat skott, men sedan blev det inga fler mexikanska mål trots massivt spelövertag och flera bollar i målramen.

Det saknade skärpa i anfallsspelet. Miguel Layún, som till vardags spelar i spanska Sevilla, var hemmalagets piggaste och mest initiativrika spelare.

I början av andra halvlek ekade ”Rafa Rafa” runt arenan. Och det blev starka känslor när den 39-åriga veteranen Rafael Márquez byttes in och fick göra sin allra sista match på hemmaplan i landslagströjan.

Márquez kom till slut med i den mexikanska VM-truppen och sällar sig nu till den sällsynta skara fotbollsspelare som deltagit i fem VM-turneringar.

Publikens rop

Efter matchen var det mycket spänt på presskonferensen mellan förbundskapten Osorio och sportjournalisterna.

Förbundskaptenen hävdade att han inte hört ropen ”Fuera Osorio” (Bort med Osorio) från publiken i samband med slutsignalen.

Trots kritiken lovade han att fortsätta med sina spelarrotationer.

– Varje match är unik och kräver sitt särskilda upplägg, säger Osorio.

Ochoa: ”Bra insats”

Nere i spelartunneln skyndade det mexikanska laget iväg för att ladda batterierna inför resan till Europa med en sista träningsmatch mot Danmark före VM.

SVT växlade några ord med målvakten Guillermo Ochoa, som har en framgångsrik säsong i belgiska Standard Liege bakom sig. Ochoa ville helst prata om det han såg som positivt med matchen mot Skottland.

– Jag tycker att vi gör en bra insats med fartfyllt spel och bra bollbehandling. Som alltid finns det detaljer att slipa på och det kommer vi att göra under veckan, säger han.

Och även om det svenska laget är relativt okänt för den mexikanska fotbollspubliken är det tydligt att det finns en stor respekt bland spelarna, inte minst efter kvalskrällen mot Italien.

– Sverige är ett välorganiserat lag med snabba omställningar och de är fysiskt starka. Det blir en tuff match som alltid i ett VM, säger Ochoa.

Se reportaget om Mexikos uppladdning inför VM i Sportnytt:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.