Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör polisen Mats Karlsson och se bilder från kaosscenerna under guldmatchen Foto: Andreas Hillergren/TT

MFF:s säkerhetsansvarige: ”Helt oacceptabla förutsättningar”

Uppdaterad
Publicerad

Gårdagens allsvenska final var präglad av läktarproblematik.

Något som MFF:s säkerhetsansvarige, Peter Narbe, är kritisk mot.

– Vi kan konstatera att det är hemmasupportrar vars beteende är olagliga, säger han till SVT Sport.

Det blev en ovanligt lång match mellan Malmö FF och Elfsborg. Matchen sköts upp vid två tillfällen då det längsta avbrottet skedde på grund av pyroteknik från hemmaklacken utlöste brandlarmet på arenan.

Att pyroteknik används är inte ovanligt i allsvenskan, trots att det är olagligt, men efter gårdagens långa avbrott var MFF:s säkerhetsansvarige, Peter Narbe, väldigt kritisk.

– Det är helt oacceptabla förutsättningar att bedriva ett matchevenemang under. Sättet som pyroteknik används, kastas och skjuts ut, det är både farligt och skapar stor otrygghet för övriga som är där för att titta på match, säger han till SVT Sport.

”Inte vår uppfattning”

Kan det vara folk på insidan ur er egen personal som lejs av supportrar att ta in pyroteknik?

– Vi försöker, när vi anställer timpersonal, vara noggranna för att minimera den risken, det är inte vår uppfattning att det är ett problem. 

– Hade jag vetat hur MFF-supportrarna fått in sina grejer, så är det något som vi hade agerat på. 

Hur noggranna är kontrollerna utanför?

– Vi får inte visiterade de integritetsskyddade delarna av kroppen, där har vi fått reda på att det är ett alternativ att få in bengalerna på läktarna. Där kan vi inte visitera noggrannare än vad vi gör. En kroppsvisitation som polis får göra, det kan inte vi göra. Det är också en fråga om publiken, om personalen ska känna på folks könsorgan? Det finns ingen förutsättning för det i nuläget. 

”Maskeringen är ett jätteproblem”

Maskeringsförbudet, vad tänker du kring det och följs det?

– Det är ett pågående brott om man är maskerad. Maskeringen är jätteproblem på våra läktare, som gör att folk kan bete sig på det sättet utan risk att åka fast, något som svensk fotboll måste se över, hur rutinerna ska vara, säger Narbe.

I ett uttalande meddelar MFF att de kommer göra förändringar kring sina arrangemang tills nästa säsong, bland annat en ombyggnation av bortaläktaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.