Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mikael Lustig tackas av. Foto: Bildbyrån

Mikael Lustig berättar om speciella minnet från karriären: ”Då kunde jag dö lycklig”

Uppdaterad
Publicerad

I söndags spelade AIK:s Mikael Lustig, 35, sin sista match.

Ett speciellt minne från karriären?

– Det är svårt... Jag minns att jag, när min första landskamp var gjord, sade att jag kunde dö lycklig, säger han till SVT Sport.

Den förre landslagsmannen Mikael Lustig gjorde två och ett halvt år i AIK. Sista matchen blev en 0-1-förlust mot Elfsborg. Efteråt har han svårt att sätta ord på känslorna.

– Blandat. Jag tror inte att jag landat i det än. Det tar väl ett tag. Det har varit svårt att sätta ord på det. Det har varit ganska vanligt, men man har någonstans haft det i bakhuvudet hela tiden. Många vänner och familjen här i dag. Det var fint.

Ett visst tillfälle gjorde stunden speciell.

– Man kände att det var sista gången när man gick ut och hälsade på sin fru och sina barn och fick göra ett hjärta till dem.

”Kändes pinsamt”

Lustig, som gjort 94 landskamper för Sverige, tackades, tillsammans med Per Karlsson och Sebastian Larsson, av efter matchen mot Elfsborg.

– Det var fint. ”Pertan” har varit här i några år mer än vad jag har, och ”Seb” Larsson har ju varit kapten. Fullt fokus på dem. Jag tyckte det kändes lite pinsamt att jag skulle gå dit när jag bara har varit här i två och ett halvt år. Men våra supportrar gjorde det så fint.

Berättar om ett speciellt minne

När du sluter ögonen, är det då något speciellt minne som dyker upp?

– Det är svårt. Hela karriären har egentligen varit en ”highlight” för mig. Jag gjorde åtta säsonger i Celtic och känner verkligen att det är mitt andra hem. Jag minns att jag, när min första landskamp var gjord, sade att jag kunde dö lycklig. Men när man väl är inne i det så vill man inte vara så sentimental. Svårt och välja ut någonting, me.... allt, säger Lustig och ler.

Nu väntar tre veckors träning innan säsongen avslutas helt.

Inget paniksamtal till Henrik Jurelius (sportchef) för att återta karriären i januari?

– Nej, inte än i alla fall, haha.. Ett samtal kan man ha, jag gillar ju Henrik. Men det ska mycket till för att komma tillbaka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.