Miljonregn till Sverige efter VM-framgångarna Foto: Bildbyrån

Miljonregn till Sverige efter VM-framgångarna

Uppdaterad
Publicerad

Hur mycket de svenska spelarna har tjänat på framgångarna i fotbolls-VM är ännu inte offentligt. Men förbundet kan räkna in cirka 145 miljoner då Sverige ändå slutade bland de åtta främsta lagen.

Svenska fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand har hela tiden undvikit att kommentera hur stor bonus de svenska spelarna får för sina insatser i VM.

”Vi har en överenskommelse och har hittat en rimlig balans. Men de som spelar i våra landslag gör det primärt för att de spelar för Sverige och inte för pengarna. Men sedan så finns det naturligtvis en ersättning mellan oss som har ingått överenskommelsen”.

Så kommenterade generalsekreteraren i svenska fotbollsförbundet Håkan Sjöstrand, om bonusen i våras.

Klubblagen får pengar

Däremot finns det reglerat, och kommunicerat, hur mycket varje spelares  klubblag får för att de ”lånar ut” sin spelare – 70 000 kronor per spelare och dag.

Men det finns också en rejäl summa pengar att fördela, om förbundet vill, och om spelarna har förhandlat klokt.

Miljonregn i slutspelet

Fifa, det internationella förbundet, delade ut en hel del pengar till de deltagande lagen i slutspelet. Att bara ta sig till VM gav cirka 70 miljoner kronor tillbaka till de deltagande lagens förbund. De som gick vidare till åttondelfinal fick mer, cirka 110 miljoner, de som gick till kvartsfinal ännu mer – 145 miljoner.

Det engelska förbundet, FA, kunde efter segern mot Sverige i kvartsfinalen, konstatera att man får in minst cirka 200 miljoner för semifinalplatsen. VM-guld ger cirka 340 miljoner, silver cirka 250 miljoner och brons cirka 215 miljoner kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.