Pawel Cibicki under sin tid i Elfsborg (Arkivbild). Foto: TT

Mutdömde Pawel Cibicki överklagar till HD

Uppdaterad
Publicerad

Den tidigare allsvenske spelaren Pawel Cibicki fälldes av hovrätten för mutbrott.

Nu överklagar han domen till Högsta domstolen.

Cibicki dömdes i mitten av december av hovrätten till villkorlig dom för tagande av muta och spelfusk i en allsvensk fotbollsmatch våren 2019. Tidigare hade tingsrätten friat elitspelaren helt från anklagelserna.

Enligt överklagan, som TT har tagit del av, vill 27-åringen att Högsta domstolen (HD) beviljar prövningstillstånd för fallet och att åtalet ogillas i sin helhet.

Matchfixning

”Det som är speciellt med det aktuella målet är att det är första gången som brottet spelfusk, som infördes i januari 2019, prövas i en domstol. Här har en instans friat och en annan fällt och därav behöver målet tas upp i Högsta domstolen för att staka ut ett prejudikat”, skriver elitspelarens försvarsadvokat Frank Thorstensson i överklagandet, som har lämnats in till hovrätten.

Fällande domar även i Kvarnbyfallet

SVT Sport har sökt åklagaren Staffan Edlund. Efter hovrättsdomen öppnade han för SVT Sport för att överklaga till HD, trots att såväl Cibicki, precis som ytterligare tre personer, dömdes i tingsrätten.

Detta eftersom han i hovrätten yrkade på fängelsestraff i det så kallade ”Kvarnbyfallet”, som gällde tre sex matcher i division 3 säsongen 2019. Lagets målvakt och ytterligare en person dömdes till villkorlig dom (den andre personen även till böter) för att spelfusk och mutbrott.

Inga matchfixningsfall i HD

Detta är femte gången som ett matchfixningsärende nått svensk domstol. Samtliga har gått vidare till hovrätten och ett par av fallen har överklagats till HD, som dock aldrig har lämnat prövningstillstånd för ett matchfixningsärende.

Pawel Cibicki, som sedan januari 2020 tillhör en utländsk klubb, är av Svenska fotbollförbundet avstängd från all idrottsutövning i Sverige i fyra år. Han är i nuläget även avstängd i hela världen, efter ett beslut från Internationella fotbollsförbundet (Fifa).

– Enligt mig har man gått över alla gränser som finns, sade spelaren efter hovrättsförhandlingen om fotbollsförbundets avstängning.

– Jag vet att jag är oskyldig. Det har jag vetat sedan dag ett, sade han vidare.

Avstängningen har överklagats till Riksidrottsnämnden (Rin), men det är oklart när Rin kommer med sitt beslut.

KLIPP: Här är incidenten som fick Pawel Cibicki dömd i hovrätten (15 december)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Matchfixning

Mer i ämnet