Nanne är tillbaka i Kalmar FF för fjärde gången Foto: SVT

Nanne Bergstrand tillbaka på bänken efter utmattningsdepressionen

Uppdaterad
Publicerad

2018 vändes Nanne Bergstrands upp och ner. Diagnostiserad med utmattningsdepression valde tränarprofilen att ta en timeout från uppdraget på bänken i Kalmar FF. Först till denna säsong är Nanne tillbaka i arbete och återigen i Kalmar FF, hans fjärde sejour i klubben.

– Jag hade aldrig tagit det här jobbet om jag inte kände att jag hade något kvar att ge, säger Nanne till SVT Sport.

63-årige Nanne Bergstrands namn känns efter många års tjänst närmst synonymt med Allsvenskan och på Kalmar FF:s träningsplan Gasten är det mesta sig likt. Försäsongen pågår under en grå vinterhimmel, vinden pinar över konstgräset och mitt i spelets centrum står återigen Nanne Bergstrand och instruerar Kalmarspelarnas övningar.

”Det känns som hjärnan är kidnappad”

2018 var ett tufft år för Bergstrand. Efter ett år med sportsliga motgångar och en ovanligt stor trupp att se över drabbades Nanne av en utmattningsdepression.

– Jag var sjukskriven i tre och en halv månad. Det känns som att hjärnan är kidnappad. Fotbollen är ju mycket machovärld och det kan ju ses som en svaghet. Egentligen är det ju en styrka att våga visa, säger Nanne Bergstrand till SVT Sport.

Trots ett inledande spel i Svenska cupen som lovade mycket, med 3-0 mot Örgryte och 5-0 mot J-Södra, så ser Nanne stora utmaningar under kommande säsong.

– 2020 handlar det om att överleva, att klara sig kvar i allsvenskan. Att fortsätta den här identitetsresan.

Vad ger du det för chanser att stanna kvar i allsvenskan?

–80/20 i alla fall, säger Nanne till SVT Sport.

ARKIV: Bergstrand om uppstarten: ”Spelar inte för att träna” 29/5 2020

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.