Giovanni Simeone jublar efter att ha satt 6-1. Ajax lag är i ruiner. Foto: TT

Napolis sanslösa kross – 1-6 största förlusten någonsin för Ajax

Uppdaterad
Publicerad

Napoli har gått fram som en ångvält i både Champions League och Serie A den här säsongen. I kväll vann man med sanslösa 6-1 mot Ajax i Amsterdam. Det är Ajax största förlust någonsin i Champions League. 

– Vi gav dem barnsligt enkla mål. 1-6 är förstås alldeles för mycket. Vi måste höja vår nivå. Tyvärr gjorde Napoli det klart för oss. Vi var helt enkelt inte tillräckligt bra. Napoli utklassade oss, säger Ajax Steven Berghuis till nederländsk tv enligt Reuters.

”Det är sällan man ser ett bortalag prestera så här imponerande”, skriver Uefa om matchen.

Tränaren Luciano Spalletti gjorde korstecknet och slängde i väg en kyss mot Amsterdams kvällshimmel. När Khvicha Kvaratskhelia gjorde 5-1 efter svagt försvarsspel i Ajax med en halvtimme kvar reste sig delar av publiken och gick hem.

Första italienska lag att göra sex mål på bortaplan

I sina tre första gruppspelsmatcher har Napoli besegrat Liverpool med 4-1, Rangers med 3-0 och nu 6-1 mot Ajax. Man har maximala nio poäng och 13-2 i målskillnad.

”Man kommer troligen att få vänta länge på att Ajax ska bli så hopplöst utklassade på hemmaplan som de blev i kväll”, skriver Uefa. 

Det var klasskillnad på Johan Cruijff Arena. Ajax hade ingenting att komma och fick även Dusan Tadic utvisad efter sitt andra gula kort med 20 minuter kvar. Då stod det redan 5-1 så det kortet hade ingen betydelse för utgången.

Napoli satte därmed också ett rekord – att som första italienska klubb göra sex mål på bortaplan i Champions League.

UEFA Champions League

Ajax logo

Ajax

1 - 6

Napoli logo

Napoli

Johan Cruijff ArenA, Amsterdam
Publik: 52896
Domare: Francois Letexier

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.