Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Nathalie Björns kritik mot upplägget i EM-kvalet. Foto: Johanna Säll / BILDBYRÅN

Nathalie Björns kritik mot EM-kvalet

Uppdaterad
Publicerad

En mästerskapsfri sommar för det svenska damlandslaget skulle kunna betyda lite ledigt.

Men i stället väntar EM-kvalmatcher.

– Jag tycker inte att det är helt optimalt att man lägger det mitt i sommaren. Vi behöver hjälp att återhämta oss, säger Nathalie Björn till SVT Sport.

Nathalie Björn är till vardags ny i storklubben Chelsea. I den engelska ligan har antalet allvarliga knäskador skapat en debatt om den tuffa belastningen för de bästa spelarna.

Att EM-kvalet nu hamnat mitt under sommaren gör återhämtningen svårare, menar hon.

Damlandslaget i fotboll

– Vi får verkligen se hur det blir. Det är långa säsonger, lite semester och samma spelare som spelar, säger en skeptisk Nathalie Björn.

Det blir matcher både i början av sommaren samt mitt i juli – allt efter säsongen med klubblaget. Då har Sverige ändå missat sommarens OS.

”Inte lika stora trupper”

– Vi har inte lika stora trupper som på herrsidan och med klubb, cup, Champions League och landslag blir det en del matcher. Jag vet att det varit en debatt om skador hit och dit. Att behöver mer semester eller rättare sagt hjälp att återhämta oss. Det känner jag också att vi behöver hjälp med.

Kvalupplägget är dessutom nytt och baserat på Nations League. Lottningen sker 5 mars – kort inpå kvalet som inleds i april.

– Jag lägger inte så mycket tankar på det. Vi hade hoppats slippa spela det här Nations League-kvalet först och främst. Nu vill vi bara ha lottningen klar och se hur schemat för resten av våren och sommaren ser ut, säger Kosovare Asllani.

Lottningen till EM-kvalet

Lottningen till kvalet till fotbolls-EM 2025 lottas på tisdag, den 5 mars.

Om Sverige hänger kvar i A-divisionen hamnar man i seedningsgrupp 3, och kommer att lottas in i en kvalgrupp med ett lag vardera från seedningsgrupperna 1, 2 och 4. Ettan och tvåan i A-divisionens kvalgrupper går sedan direkt till EM. Trean och fyran tvingas spela playoff i höst.

Om Sverige mot förmodan åker ner i B-divisionen väntar en krokigare väg till EM, med redan givet playoff för att ta sig till mästerskapet.

Grupp 1: Frankrike, Spanien, Tyskland, Nederländerna.

Grupp 2: England, Danmark, Italien, Österrike.

Grupp 3: Sverige/Bosnien-Hercegovina, Island/Serbien, Belgien/Ungern, Norge/Kroatien.

Grupp 4: Irland, Finland, Polen, Tjeckien. (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Damlandslaget i fotboll

Mer i ämnet