Lieke Martens firade efter straffmålet som avgjorde. Foto: Bildbyrån

Lieke Martens hjälte – sköt Nederländerna till kvartsfinal

Hon har varit kritiserad för sin måltorka under VM. Men när slutspelet och allvaret drog igång klev stjärnan Lieke Martens fram och gjorde dubbla mål för Nederländerna när stundtals lysande Japan besegrades med 2-1.

– Vi har skapat historia och vi är stolta över det vi har gjort, säger matchhjälten på presskonferensen efteråt.

Förväntningarna var skyhöga på regerande Europamästaren Nederländerna inför åttondelsfinalen mot Japan. Efter att ha tagit ledningen genom Lieke Martens klack i första halvlek kom Japan tillbaka strax före pausvilan genom Yui Hasegawas avslut i nättaket.

När lagen sedan kom ut till andra halvlek avlöste Japans chanser varandra och hela stadion i Rennes väntade på ett ledningsmål för de kvicka, små och stundtals lysande japanskorna. Men det gäller att göra mål i fotboll också.

Brutalt avslut för Japan

I stället täckte Saki Kumagai ett skott med handen och Lieke Martens skickade in avgörande 2-1 på straff i den 90:e minuten.

Ett brutalt avslut för Japan som dominerade andra halvlek totalt. Straffmålet var den tidigare damallsvenska stjärnan Martens andra mål i matchen.

– Ibland behöver man lite tur, säger Martens om straffavgörandet på presskonferensen.

De japanska spelarna var otröstliga efter uttåget.

– Vi är väldigt besvikna, men vi måste acceptera resultatet, säger Japans förbundskapten Asako Takakura.

Nu väntar uppstickaren Italien i kvartsfinal för Nederländerna på lördag 15.00 i Valenciennes.