Neymar skadad – missar Copa América

Uppdaterad
Publicerad

Neymar linkade av plan, åter skadad i högerfoten när Brasilien vann en träningsmatch mot Qatar med 2–0.
Efter matchen kom beskedet att superstjärnan missar stundande Copa América.

Träningsmatchen mot Qatar var tänkt att ge svar på frågorna om Brasiliens form i allmänhet och lagets stora stjärna Neymars tillstånd i synnerhet. Men i stället för svar skadade sig Neymar så pass illa att han missar hela turneringen Copa América som startar den 14 juni, uppger Brasilianska fotbollsförbundet på sin hemsida.

”Neymar har undersökts och ett ligament i fotleden är av. På grund av skadans omfattning kommer Neymar inte hinna återhämta sig i tid för att delta i Copa América”, står det i pressmeddelandet.

Bara 20 minuter in i matchen i Brasilia blev Neymar tacklad och skadade högra fotleden. 27-åringen kunde knappt ta sig av planen för egen kraft och lämnade senare bänken för vidare behandling och grät ut sin frustration. Det var även i högerfoten Neymar var skadad när han missade tio matcher för PSG i vintras, och hela säsongsavslutningen förra året.

Bolsonaro hälsade på

Det har inför turneringen blåst rejält kring Neymar. Det var i lördags som fotbollsstjärnan anmäldes av en kvinna för våldtäkt. Neymar nekar till brott, men mycket av rapporteringen kring landslaget har handlat om anmälningen.

Tidigare under onsdagen sade fotbollsförbundets ordförande Rogério Caboclo att han var övertygad om att Neymar skulle spela den kommande turneringen, som Brasilien inte vunnit sedan 2007.

Och timmarna före onsdagens match blandade sig president Jair Bolsonaro i historien när han gav Neymar sitt stöd.

– Han går igenom en tuff tid just nu, men jag tror på honom, sade Bolsonaro, som efter matchen besökte Neymar på sjukhuset dit stjärnan tagits för undersökning, skriver tidningen O Globo.

Men även höjdarna är oense. I tisdags sade fotbollsförbundets viceordförande Francisco Noveletto att han skulle kunna sätta sina pengar på att Neymar drar sig ur turneringen.

– Han har inte psyket att ta sig an Copa América och alla journalister, sade Noveletto om stjärnan.

Nu stoppades Neymar i stället av en skada.

2–0 i skuggan av Neymar

Svaret på Brasiliens form får antagligen sökas först i lagets sista träningsmatch inför Copa América, mot Honduras på söndag. 2–0 mot Qatar sade inte mycket, Richarlison gjorde 1–0 efter dryga kvartens spel, och Gabriel Jesus fastställde slutresultatet i den 23:e minuten.

Att Neymar linkade av planen mitt mellan dessa mål fick långt mer fokus från alla håll än något annat som hände på planen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer