Karl-Erik Nilsson ser optimistiskt på publikfrågan. Foto: Bildbyrån

Nilsson: ”Vi är väldigt optimistiska”

Uppdaterad
Publicerad

På torsdag träffar flera idrottsförbund idrottsminister Amanda Lind i ett samtal om att öppna upp för publik på svenska arenor.
– Jag är väldigt optimistisk. Det är en väldigt viktig fråga för idrotten i allmänhet och för oss i fotbollen i synnerhet, säger svenska fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson till SVT Sport.

Representanter från svenska fotbollförbundet, motorcykelförbundet, bilsportsförbundet och riksidrottsförbundet är inbjudna till mötet med idrottsminister Amanda Lind.

Mötet kommer diskutera möjligheten att åter släppa in publik på svenska arenor framöver. Restriktionerna sedan flera månader tillbaka är att inte mer än 50 personer får vistas på idrottsevenemang samtidigt på grund av coronapandemin.

– Framförallt är det väldigt positivt att mötet kommer till stånd. Vi ser att pandemin går åt rätt håll i Sverige, och omkring oss, och i många andra länder har man öppnat upp för publik. Och då vi tycker det är dags att föra upp diskussionen om att lätta på 50-personersbegränsningen och hitta lösningar för att välkomna fansen på våra matcher, säger Karl-Erik Nilsson, som också skickat ett öppet brev till idrottsministern om publikbegräsningarna.

Tror på fleixbla lösningar

För fotbollens del tror Nilsson på flexibla lösningar. Men inte att låsa fast sig vid ett specifikt antal åskådare.

– Jag tror att man ska titta på förutsättningar arena för arena. Vi måste se det i perspektiv både breddmässigt och för elitfotbollen. Jag tror inte det vore speciellt bra om man hittar en fixerad summa, och att den ska gälla överallt. Jag tror det kan vara smart om det finns ansvarsfulla flexibla lösningar som kan se ut på lite olika sätt, där man på ett säkert sätt kan välkomna publik, säger Karl-Erik Nilsson.

Nilsson tror att det finns goda förhoppningar om  att restriktionerna lättas och att publik åter kan släppas in på arenorna inom en snar framtid. 

– Det är vår absolut förhoppning, och det är ett väldigt gott tecken att vi får till det här samtalet med idrottsministern. Det visar att regeringen har förstått problematiken, och förstår hur viktigt det här är ur flera perspektiv. Det är den absolut viktigaste utkomsten ur mötet på torsdag, säger Karl-Erik Nilsson.

– Vi tycker att det finns förutsättningar för en svensk lösning. Vi får titta på våra grannländer. Finland och Danmark har gjort lösningar där man kan ha publik på sina arenor, och då tycker vi att det är rimligt att vi kan ha det i Sverige också. Om vi får förtroendet när det gäller publikfrågan kommer vi ta ett fortsatt stort ansvar för att välkomna publik, men samtidigt ett stort ansvar för en kraftigt begränsad smittspridning, säger han vidare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer