Nilsson: ”Vi har vidtagit extra åtgärder”

Uppdaterad
Publicerad

Efter terrorattacken i Paris i går hamnar säkerhetsläget inför kvällens EM-playoff mellan Sverige och Danmark i ett nytt läge. – Vi har vidtagit extra åtgärder, säger fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson till SVT Sport.

Delar av gårdagens terrorattack i Paris skedde i samband med landskampen mellan Frankrike och Tyskland. Därför hamnar ett extra säkerhetsfokus på kvällens utsålda playoff på Friends Arena.

– Vi har alltid ett högt trygghetsläge och jobbar med dessa frågor men vi har vidtagit extra åtgärder för att publiken ska känna sig extra trygg i kväll. Vi gör det här i dialog med polisen, säger Karl-Erik Nilsson till SVT Sport.

– Man ska gå på fotboll, jag kommer vara där med mina barn och jag känner mig trygg. Man kan alltid vara på fel plats vid fel tillfälle men Friends i kväll är rätt plats. Jag tror det kan vara skönt med tanke på det som hänt att få något annat att tänka på, fortsätter Nilsson och berättar även att gårdagens händelser kommer märkas på planen.

Sorgeband och tyst minut

– Dels kommer samtliga spelare att bära sorgeband och så kommer det att hållas en tyst minut.

När det gäller spelarna, bland annat lagkaptenen och Paris-bon Zlatan Ibrahimovic, så säger Nilsson:

– Alla människor påverkas självklart, även spelarna men de är skickliga yrkesmän och när vi sparkar igång är jag säker på att det är fullt fokus på matchen. Men ingen är oberörd så klart.

EM i Frankrike nästa sommar

Nästa år står Frankrike som värd för fotbolls-EM, det EM som Sverige och Danmark nu kämpar för att nå. Fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson tror att gårdagens händelser kommer få stor påverkan.

– Det här kommer påverka Frankrike som värdar, de kommer jobba ännu hårdare och mer runt säkerhetsfrågorna. Det kommer säkert att oroa organisationen men jag är säker på att de kommer att vidta de åtgärder som behövs för att både supportrar och deltagande lag skall känna trygghet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer