Rikke Nygard i Arna-Bjørnar och Laura Gashi i Rosenborg.

Coronaregler gör det svårare för norska damerna: ”Problematiskt”

Uppdaterad
Publicerad

Norges fotbollsförbund (NFF) har tagit fram en smittskyddsplan för att få igång den norska toppfotbollen.

Men reglerna gör det svårare för damerna att komma igång.

– Karantänkraven för spelarna gör det extra problematiskt för oss, säger Hege Jørgensen, chef för damernas högsta serie toppserien.

Norges fotbollsförbund (NFF) krav för att kunna återuppta toppfotbollen igen inkluderar bland annat begränsad social kontakt och att spelarna inte får gå till andra arbeten eller till skolan. Dessutom får de inte åka kollektivtrafik, besöka affärer eller caféer.

– Karantänkraven för spelarna gör det extra problematiskt för oss, för vi har många spelare som är studenter och som har jobb vid sidan om fotbollen, säger Hege Jørgensen, chef för damernas högsta serie toppserien till VG och fortsätter:

– Det kommer att bli en utmaning för oss. Dessutom kommer det bli större kostnader, kring medicinsk personal och så vidare.

”Kommer krävas en hel del”

Serierna, både herrar och damer, är tänkt att dra igång i mitten av juni och att spelarnas kontrakt ska återupptas från och med nästa vecka. Men Jørgensen tror att det kommer bli senare än så för damerna.

– Vi har varit med i processen kring de här reglerna hela tiden och vill verkligen berömma det jobb som förbundet har gjort tillsammans med myndigheterna. Men det kommer fortfarande att krävas en hel del från toppserien för att kunna starta.

På torsdag ska regeringen godkänna om norska toppfotbollen får grönt ljus att starta.

ARKIV: Chelseas lagkapten Magdalena Eriksson om coronatider (22 april):

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.