Foto: TT

Ny regel – avstängning efter fyra varningar

Uppdaterad
Publicerad

Fyra varningar. Det är vad som krävs för att bli avstängd i svensk elitfotboll säsongen 2020.

Detta sedan man infört en tillfällig regel.

Under säsongen 2020 kommer en tillfällig regel kring avstängningar att gälla i fotbollens högsta serier: allsvenskan, damallsvenskan, superettan, elitettan och herrarnas division ett.

Det kommer att krävas fyra varningar, i stället för tre, för att en spelare ska bli avstängd.

Strand mest varnad 2019

Beslutet är fattat i samråd mellan Svensk elitfotboll, Elitfotboll dam och Ettanfotboll samt Svenska fotbollförbundets domarkommitté och kommer endast att gälla säsongen 2020.

Simon Strand, försvarare i Elfsborg, var den spelare som fick flest gula kort förra säsongen – tolv stycken. I en intervju med Aftonbladet ställer han sig positiv till den nya regeln.

– Härligt! Den ändringen borde gjorts sedan länge. Det är tråkigt när spelare blir avstängda så ofta. Det kan gå väldigt snabbt att få ihop tre varningar, säger han till tidningen.

”Är min spelstil”

Han säger att han dock kommer fokusera på annat än varningarna under årets säsong.

– Det är min spelstil, men jag ska fokusera på att göra fler poäng än dra på mig många varningar. I fjol hamnade jag på fel fot hos domarna.

Fem byten tillåts

Den nya regeln är en av flera åtgärder för att minska belastningen på lagen som kommer att ha tajta spelscheman denna säsong. Tidigare har man också beslutat att man ska tillåta fem byten, i stället för tre, per match.

Allsvenskan startar den 14 juni och damallsvenskan den 27–28 juni.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.