Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Svenska målvaktstrion (Hedvig Lindahl, Jennifer Falk och Zećira Mušović) inför genrepet mot Brasilien. Foto: Bildbyrån

Ny verklighet för damlandslaget: ”Äntligen, jag har bara väntat”

Uppdaterad
Publicerad

Över en halv miljon biljetter har sålts till fotbolls-EM i England – intresset har aldrig varit större.

Det märker det svenska laget av dagligen.

– Innan när man gick runt i landslagskläder frågade folk vilken sport man höll på med, säger Sveriges målvakts Zećira Mušović.

Ikväll drar EM igång med premiärmatchen England–Österrike, inför ett fullsatt Old Trafford i Manchester. Det kommer innebära ett nytt publikrekord för en EM-match för damer. Sveriges lag kommer sitta bänkade och se matchen tillsammans, något Chelseamålvakten Zećira Mušović ser fram emot.

– Vi har väntat länge på det här. Vi hoppas på en grym premiär, säger hon.

Visste inte vilken sport det spelade

Sverige är en av favoriterna i mästerskapet och får mycket medial uppmärksamhet, men även stort intresse från allmänheten. Det har man märkt under uppladdningen till EM.

– Jag tycker intresset har växt. Det såg man inte minst i Båstad på införlägret. Innan gick man runt i landslagskläder och folk undrade: ”Vilken sport är ni?” och ”Hur gamla är ni?”. Vi bara svarade vi spelar fotboll och är seniorlandslaget. Men nu har alla koll, de flesta ska följa mästerskapet, vissa på plats och andra hemma framför tvn.

Kan komma hat

Finns det några baksidor med allt intresse?

– Hittills har det bara varit kul, men man får vara förberedd på att det kan komma baksidor också i form av hat, för folk som har det behovet.

Till onsdagens premiär väntas det bli fullsatt, över 70 000. Intresset har alltså resulterat i stor efterfrågan på biljetter.

– Äntligen, jag har bara väntat på att det ska bli så här. Det har varit rekordmatch efter rekordmatch de senaste åren. Nu är vi här igen. Jag är glad att de kring sporten också börjar tycka att det är något spännande på gång.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.