Nykomlingen Uppsalas målbild: Spel i allsvenskan även 2021

Uppdaterad
Publicerad

IK Uppsala Fotboll är för första gången nykomlingar i Damallsvenskan. Men historiken från förra året visar på en ödesdiger verklighet för de lag som åker ur högsta serien.

– Det är inte ett alternativ för oss att åka ur. Vi jobbar på att skaffa förutsättningar för oss att spela vidare i allsvenskan, säger Uppsalas tränare Jonas Valfridsson till SVT Sport.

Uppsala Fotboll bildades 2016 efter en ihopslagning av klubbar i och runt om Uppsala. Bara några år senare är det nu dags för allsvenskt spel.

– Vi hade ett tydligt mål förra året, vi kanske kom dit tidigare än vi hade räknat med från början. Men det är roligt, framför allt för tjejerna som har fått belöning för att arbete de har lagt ned, säger IK Uppsalas tränare och sportchef Jonas Valfridsson till SVT Sport.

Träningslägret gav laget en tydlig målbild

Laget har varit på träningsläger på Cypern och pratat om målsättningen. Planen är tydlig. Det gäller att hålla sig kvar.

– Det är inte ett alternativ för oss att åka ur. Vi jobbar på att skaffa förutsättningar för oss att spela vidare i Allsvenskan, säger Valfridsson till SVT Sport.

Cassandra Korhonen vann den interna skytteligan förra säsongen och slutade trea i Elitettans skytteliga. Anfallaren bekräftar också lagets målsättning.

– Jag har aldrig spelat i Damallsvenskan, men jag göra så många mål som möjligt. Vi strävar mot att spela i Damallsvenskan även 2021, menar Korhonen.

Dyster tillvara för de tidigare Allsvenska lagen

Limhamn Bunkeflo 07 och Kungsbacka DFF åkte ut ur Damallsvenskan den senaste säsongen. LB07 har precis tackat nej till spel i Elitettan och väljer att istället börja om verksamheten i division 4. Kungsbacka har idag inte ens ett lag i nivån under Damallsvenskan, Elitettan.

IK Uppsala Fotbolls tränare och tillika sportchef Jonas Valfridsson har själv varit med om att åka ut Damallsvenskan. Det gjorde han med IFK Kalmar 2018. Han tycker att svenska fotbollförbundet och licensnämnden skulle kunna hjälpa till att mildra fallet för de degraderade lagen.

– Jag tror den stora problematiken är skillnaden på kraven mellan Elitettan och Damallsvenskan. Att Elitlicensen inte gäller i Elitettan, det kan jag inte förstår. Det är först när man når högsta nivå som det klickar in, det borde vara redan vid Elitettan, avslutar Valfridsson.

Se hela reportaget här med IK Uppsala här.

Ändringar i spelartruppen till 2020

IK UPPSALA

Nyförvärv: Emma Holmgren (mv, Linköpings FC), Ariam Berhane (mf/fw, Djurgården), Lena Soleng Hansen (b, Klepp), Anna Rakel Petursdottir (b/mf, Linköpings FC), Nicole Odelberg Modin (mf/fw, AIK), Ida Strömblad (mf, Kungsbacka)

Förluster: Emelie Almesjö (mv, slutat), Karin Öberg (b, Bollstanäs), Hanna Nordström (mf, Bollstanäs), Stina Huss (b, Sandviken)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.