I kväll kan tidigare allsvenska laget Kungsbacka läggas ned. Foto: TT

Ödesdag för Kungsbacka DFF – kan läggas ner

Uppdaterad
Publicerad

Ekonomin är sanerad. Elitlicensen är beviljad. Ändå samlas Kungsbacka DFF i kväll för ett extra årsmöte. På dagordningen står frågan om klubben ska läggas ner.

I fjol spelade Kungsbacka DFF i damallsvenskan. Det blev en sista plats och degradering till elitettan. Nu hotas hela klubben av nedläggning.

I kväll hålls ett extrainsatt årsmöte. På dagordningen finns egentligen bara en enda punkt där ett alternativ är ”upplösning av föreningen”.

–Frågan är om det finns några alternativ egentligen. Antingen upplöser man föreningen, eller också bestäms det att vårt representationslag drar sig ur elitettan, säger Johan Johqvist, föreningens ordförande.

KLIPP: Har bara en spelare – KDFF kan läggas ner (23 januari 2020)

Gemensam satsning

Fotbollsklubben bildades 2013 som en gemensam satsning från flera klubbar i Kungsbackaområdet, med målet att skapa ett elitlag i damallsvenskan. Efter seger i elitettan 2018 gick laget upp i högsta serien.

Men samarbetet mellan de olika klubbarna har sedan flera år krackelerat och utan organisation runt laget har resan blivit turbulent.

– Man har varit lite blind och gasat på. De senaste åren har föreningen varje år fått omförhandla kontrakten med spelarna för man har inte haft pengar att betala, säger Johqvist.

Det har lett till stora ekonomiska åtstramningar. Särskilt som klubben förlorade över en halv miljon på att de tvingades spela sina matcher i Varberg när Tingbergsvallen i Kungsbacka inte ansågs hålla måttet för damallsvenskan.

– I år har vi gjort en toksanering av ekonomin, säger Johan Johqvist.

Beviljats elitlicens

Det har gjort att klubben i november beviljades elitlicens.

Men de flesta spelare från i fjol har ändå valt att lämna klubben. Linnéa Bjöörn är en av dem.

– Jag tror att nästan alla har gått till nya klubbar, säger hon.

Själv har hon flyttat till Lidköping i elitettan.

– Det var massa strul runt omkring som vi spelare inte kunde påverka. Vi försökte att fokusera på spelet istället. Men till slut så tog det energi från det som skedde på planen också, säger hon.

Ideell basis

Spelarflykten gör att klubben i princip står utan trupp inför den kommande säsongen. Och det är problematiskt.

– Det finns knappast en spelare i Kungsbackaområdet som vill teckna kontrakt med Kungsbacka DFF efter de senaste årens kontraktsstrul, säger Johan Johqvist.

Ändå är det stora problemet organisationen runt omkring.

– Vi har varit tre som har skött hela organisationen på ideell basis. Det går inte om man ska bedriva elitverksamhet, konstaterar Johan Johqvist.

I kväll kan klubbens resa vara över.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.