Om Zlatan Ibrahimovic vill fortsätta skriva historia bör han lämna LA Galaxy, enligt SVT:s reporter Diljen Otlu. Foto: TT Nyhetsbyrån

”Om han vill skriva historia finns det ingen anledning att stanna”

Uppdaterad
Publicerad
KRÖNIKA ·

Han har väckt Los Angeles och fått USA att tänka till. 
Här har en 38-årig Zlatan Ibrahimovic visat att kvalitet är den bästa underhållningen.
Kapitlet kan vara över – men är boken slut?

Diljen Otlu

Reporter

LA FC blev starten och slutet med två helt olika utgångar. När han anlände för drygt ett och ett halvt år sedan var det knappast som en pionjär, utan snarare som fotbollens sista ess i rockärmen. Kan inte Zlatan charma USA kan fotbollen ge upp den här kontinenten, hette det.

Men Zlatan charmade USA. Det var inte en fråga om tid, det var en fråga om sekunder. I den första upplagan av El Tráfico, som Los Angeles-derbyt kallas, vände han matchen och bjöd på mål som amerikanen saknat. Kan fotboll vara så här bra?

Slutspel säger en hel del om USA

Efter nattens 3–5-förlust och uttåg ur MLS-slutspelet är det bara konstatera att fotbollen fått en större plats i Los Angeles med Zlatan Ibrahimovic. Den här stadens derbyrivalitet har han till stora delar byggt själv, men det här landet har han också fullständigt ogenerat levererat sina kängor till.

Ta bara det här med att spela slutspel. Det säger en hel del om den kulturella skillnaden mellan sport i USA och sport på den här sidan av Atlanten. Om ett lag eller en liga inte är tillräckligt bra ifrågasätter man spelet och sporten här i Europa. Man gör möjligen och troligen en koppling till ekonomi – men där stannar det. I MLS kan svaret finnas i konceptet och formatet. Inför årets säsong var det exempelvis nytt med utslagsmatcher i slutspelet.

Om han vill skriva historia bör han flytta

Där Zlatan skulle vara den perfekta kombinationen av kvalitet och underhållning är det precis där skiljelinjen gått. I USA handlar allt om att underhålla. I Zlatans värld handlar det bara om att bli bäst, underhållningen kommer på köpet . Båda sidor är kompromisslösa och de har kolliderat många gånger under de här två säsongerna. Han har sågat slutspelet, medspelarna, motspelarna, ifrågasatt vad de håller på med där borta – och för all del, han har levererat.

31 matcher har resulterat i 31 mål under den här säsongen. Ingen kan säga att Zlatan Ibrahimovic inte levt upp till de rätt högt ställda förväntningarna under sitt USA-äventyr. Han får för all del fortsätta i USA om det är vad han mår bäst av.

Men om det handlar om att skriva historia, om det är utmaningarna som står i fokus, finns det ingen anledning att fortsätta kladda i det här kapitlet. Och boken behöver inte vara slut för det. Från Europa flirtar fortfarande klubbar som Napoli med kampen om stora ligatitlar och Champions League.

Reportage: ”Zlatan har betytt mer för MLS än Beckham” (17/9-2019)

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.