En spark i från ett OS-guld: ”Hade unnat henne avgörandet”

Uppdaterad
Publicerad

Silvret från Rio 2016 skulle bli till guld i Tokyo.

Och kapten Caroline Seger var tänkt att bli hjälten – men OS-finalen fick ett annat avslut.

– Jag tror att vi alla hade unnat henne det ögonblicket – att få vara den som skjuter oss till ett OS-guld, säger Stina Blackstenius i SVT Sports årskrönika.

Historien man helst vill glömma. Straffen med stort S som hade kunnat kröna en 16-årig landslagskarriär. Caroline Seger var en insats, en enda straff i från ett OS-guld.

I SVT Sports årskrönika ser Stina Blackstenius tillbaka på OS-finalen.

– Hon är en otroligt bra människa. Den bästa lagkaptenen som jag någonsin har haft. Hon ser och hör alla samtidigt som hon tar stort ansvar på planen. Vi alla visste att vi med den här sista sparken kan vinna och ta ett OS-guld, säger hon.

Stina Blackstenius öste in mål för Sverige under OS. Och i finalen gav hon Sverige ett drömläge – men Kanada utjämnade på straff.

Till sist stod hon där, Caroline Seger, med avgörandet för sina fötter.

– Är det någon jag hade unnat att få göra det målet är det just Seger. Och jag tror att vi alla hade unnat henne det ögonblicket – att få vara den som skjuter oss till ett OS-guld, säger Blackstenius.

”Vi tar tillbaka den”

Det blev som bekant ”bara” ett silver.

– Att vara så nära ett OS-guld men ändå inte nå hela vägen. Det kändes som att någon var nära att sätta guldmedaljen runt halsen på en, men i sista stund säga ”vi tar tillbaka den”, säger Blackstenius. 

Se årskrönikan på SVT Play via länken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.