Fembarnspappan Lewicki kan ta fjärde guldet: ”Inte offrat något”

Uppdaterad
Publicerad

På nio allsvenska säsonger har Oscar Lewicki aldrig spelat så få matcher som i år.

Ändå har han aldrig varit så bra som nu. På lördag blir han sannolikt svensk mästare med Malmö FF för fjärde gången.

– Jag tror att jag har blivit ännu smartare på planen, säger han.

Han har bara kommit till spel i en tredjedel av matcherna den här säsongen. När han kom tillbaka från årets första och längsta skadeuppehåll i somras gjorde han det så bra att Janne Andersson tog ut honom i VM-kvaltruppen.

Från favoritplatsen på innermittfältet ledde han MFF genom Champions League-kvalet innan en ny skada höll honom utanför planen i två månader till. Trots uppehållen säger många att han varit bättre än någonsin när han väl har spelat.

– Jag tror att jag har blivit ännu smartare på planen. Det gör att jag vågar ännu mer, det i sin tur gör att jag kan visa ännu mer av vad jag kan. Det känns som att jag verkligen har hittat ett recept för att spela ännu bättre. Det kanske inte är helt vanligt när man är fembarnsfarsa vid 29-års ålder men det känns som att jag verkligen prickat rätt i år.

Är du bättre än någonsin?

– Ja, jag tycker nog det faktiskt.

”Vabbade” i höstas – missade Siriusmatchen

Livet som småbarnsförälder innebär lite andra utmaningar än en allsvensk guldstrid, Champions League-spel och VM-kval.

– Det var för några veckor sen som de åkte på RS-virus. Vår minsta som bara var en månad gammal blev tvungen att bli inlagd. Då missade jag Siriusmatchen i allsvenskan på grund av det. Annars har vi klarat oss ganska bra.

En händelserik höst för Oscar och Sofia Lewicki som för ett par månader sen fick sitt femte barn.

– Nånstans så känner man själv lite var gränsen går. Om barnen är sjuka så kan jag inte vara hemma och vabba på grund av det. Som tur är så har jag Sofia som är hemma och mammaledig och därför kan ta hand om dem.

– Men i extrema fall som nu när vår minsta blev inlagd så har ju klubben full förståelse. De visade verkligen bara kärlek under de dagarna som det var som värst. Då känner man också en ännu större kärlek och tacksamhet från för klubben. Det var jättefint agerande både från spelarna, ledarna och alla runt omkring.

”Extremt lycklig sen första stunden”

Kärleken till hemstaden och klubben han kom till som 13-åring är överväldigande påtaglig när man pratar karriärsval med Oscar Lewicki. Han borde ha kunnat flytta till större klubbar och efter fetare lönekuvert för länge sen.

– Jag tycker inte att jag har offrat någonting. Att få spela på den nivån som jag har gjort med Malmö är det jag vill. Jag vill spela för guldet, vinna matcher och spela ute i Europa. Jag har varit extremt lycklig ända sen första stunden. När man känner den känslan så är det också väldigt roligt att spela fotboll.

Se hela reportaget med Malmö FF:s Oscar Lewicki:

Så länge Malmö FF inte förlorar hemma mot Halmstads BK samtidigt som AIK vinner sin match i den allsvenska slutomgången på lördag blir Malmö FF svenska mästare för 22:a gången. Oscar Lewicki har spelat 90 minuter i MFF:s tre senaste matcher.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.