Östersundsspelarens anklagelse: ”Han sa black people can't play football”

Uppdaterad
Publicerad

Östersunds Sam Mensiro förklarar nu vad som utlöste tumultet efter slutsignalen mot Kalmar.

Det var enligt honom orden:

– Black people can't play football, som Mensiro fick ta emot.

Ord står mot ord.

Den utpekade Kalmarspelaren Oliver Berg går med på att ha sagt det sista. Dock inget med anspelning på hudfärgen.

– Han ska till en annan person i föreningen ha sagt ”play football”. Det är det enda, säger Kalmars assisterande tränare Stefan Larsson till SVT Sport.

Det var efter runt 80 minuter spelade som upprinnelsen till tumultet uppstod. Mensiro hade då en tuff duell med Kalmars norske spelare Oliver Berg. 

– Under spelet sparkade jag ner honom och när han gick upp sa han till mig: ”Black people can't play football”. Det är rasism och man kan inte säga så, säger Mensiro till SVT Sport.

Sedan brast det för Mensiro efter slutsignalen drygt tio minuter senare.

Varför blev du så arg då?

– Jag ville inte att vi skulle förlora och kunde inte bli arg då utan fokuserade på att vi skulle vinna matchen, det var vad mina känslor var inriktade på. Efter matchen gick jag för att prata med honom och sa att det han sagt inte var bra, det handlar ju bara om fotboll.

Vad sa han då?

– Ingenting, han stod bara där och folk stoppade mig från att gå till honom.

Vad var din reaktion när du såg honom gråta efteråt?

– Jag har aldrig sett någon gråta på det sättet och jag är säker på att han började gråta för att han ångrade vad han sagt. Varför grät han om han inte sagt någonting? frågar sig Mensiro.

”Berg är oförstående”

I Kalmar har man genom Berg fått en annan version.

– Han är oförstående till reaktionerna och det stämmer inte med vad han har sagt till oss och det är det som vi får förhålla oss till. Vi kommer att följa våra rutiner och gå igenom det här noggrant, säger den assisterande tränaren Stefan Larsson.

När han hör ordalydelsen ”black people can't play football”, säger han:

– Rent spontant hör inte sådana kommentarer hemma någonstans, inte på en fotbollsplan eller någon annan del i vårt samhälle. Är det något som sagts åt det hållet är det helt förkastligt givetvis. Sedan säger Oliver att han inte sagt något i närheten av det som beskrivits och det är ord mot ord.

Vad har Oliver sagt att han sagt?

– Han ska till en annan person i föreningen ha sagt ”play football”. Det är det enda, säger Larsson. SVT Sport har sökt Oliver Berg.

Östersund utreder händelsen

Mensiro säger att det har varit jobbigt efteråt och han även förut har känt av rasism från andra klubbar och andra länder.

– Vi måste göra något åt det, det får inte fortsätta, uppmanar ghananen.

– Det är inte första gången och det är illa att det händer i Sverige.

Det är Östersunds sportchef Adil Kizil som äger frågan i klubben. SVT Sport har sökt honom utan framgång. På hemsidan står det följande:

”Klubben kommer inte att kommentera händelserna efter matchen mot Kalmar FF ytterligare förens de är helt utredda. Klubben behöver få en så god bild som möjligt av vad som har hänt, och alla fakta på bordet så långt det är möjligt.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.