Överlägset MFF tog stort kliv mot Europa

Malmö FF är på väg med stormsteg mot ett fjärde gruppspel i Europa på sex säsonger.

Efter solklara 3–0 mot israeliska Bnei Yehuda Tel Aviv hemma på Stadion har skåningarna nästa vecka ett gyllene läge att avancera till Europa League-gruppspelet.

I jämförelse med de lyckade kvalen 2014, 2015 (båda Champions League) och 2018 (Europa League) var Malmö denna gång favorit i det sista kvalsteget till Europa League.

Skåningarna är rankat som 77:e klubblag i Europa – israeliska Bnei Yehuda Tel Aviv, som tog sig till kvalet via vinst i den inhemska cupen, återfinns på plats 284.

Rosenberg visade vägen

Någon underskattning var det dock inte tal om i det första mötet inför nästan 14 000 åskådare på Stadion i Malmö. Väl medvetna om att ett insläppt mål på hemmaplan kan vara förödande i kvalspelet uppträdde Malmöspelarna disciplinerat och med stort tålamod mot ett ultradefensivt Bnei Yehuda.

Visserligen dröjde det innan den första riktigt stora målchansen kom, men när MFF väl lyckades låsa upp gästernas försvar var avslutet kliniskt.

Lagkaptenen Markus Rosenberg har sedan hans återkomst till MFF inför säsongen 2014 varit klubbens härförare ute i Europa. Nu visade 36-åringen – som har sagt att han är inne på sin sista säsong i karriären – återigen vägen för sitt MFF.

I den 36 minuten skapade han sig en smart yta i höjd med straffpunkten och när passningen kom från Anders Christiansen drog Rosenberg in ledningsmålet med en drömträff. Målet var hans femte i ordningen i Europa denna sommar.

Fyra minuter senare kopplade hemmalaget ett järngrepp om dubbelmötet. Mittbacken Rasmus Bengtsson har redan gjort tre mål för MFF i kvalspelet – nu kom hans fjärde.

Seriefinal på söndag

På en frispark från höger dök Bengtsson upp vid den bortre stolpen och stötte in 2–0-bollen med magen. Bortamålvakten lyckades vifta bollen i stolpen och ut, men den assisterande domaren bedömde att bollen redan hade passerat mållinjen

Innermittfältaren Oscar Lewicki är inte heller han känd som en notorisk målskytt, men direkt efter paus gav 27-åringen MFF en drömstart på den andra akten när han dundrade in 3–0. Ett mål som även fastställde slutresultatet.

– Vi fick matchen dit vi ville. Behärskat över 90 minuter, säger Markus Rosenberg till SVT Sport.

Innan returen i Israel på torsdag nästa vecka möter MFF serieledaren Djurgården kommande söndag på hemmaplan i en allsvensk seriefinal.

– Vi har satt oss i en bra situation. Det gäller att vi är riktigt fokuserade i returen. Det här är viktigt för hela klubben, alla spelare och alla runtomkring, säger Lewicki.