Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Ovie flydde kriget – lagkamraten dog

Uppdaterad
Publicerad

Ovie Richard flyttade från Nigeria till Ukraina för att bli fotbollsproffs. Men drömmen blev en mardröm när kriget bröt ut. Han flydde och hamnade i Piteå, väl där fick han reda på att hans lagkamrat hade dött när han försvarade Kiev.

– Vi brukade se och spela matcher ihop i Lviv och han behövde åka tillbaka för att försvara sin stad Kiev och där han blev dödad, säger Ovie Richard.

22-åriga Ovie Richard bor just nu i Piteå. Det var aldrig tänkt att det var just här han skulle vara, men kriget i Ukraina tvingade honom på flykt.

Han lämnade sitt hem i Abuja, Nigeria förra sommaren för att försöka uppfylla sin dröm om att bli fotbollsproffs. Han hamnade i Ukraina och först i Lviv innan han efter ett tag skulle få chansen till sitt proffskontrakt i Tjernivtsi i sydvästa Ukraina. Precis då invaderade Ryssland Ukraina.

– När flyglarmet tjöt hade vi två-tre minuter på oss att ta oss ned i skyddsrummet, jag kände en stor rädsla, säger Ovie Richard.

Flydde till Piteå

Medan hans lagkamrater åkte hem för att försvara sina städer försökte Ovie att fly landet. Han blev kontaktat av Piteå IF:s backstjärna Faith Ikidi Michael som är uppväxt på samma ort som Ovie och hon erbjöd att han fick bo hemma hos henne.

I tre dygn åkte Ovie tåg och buss från Ukraina via Ungern och sen vidare upp till Sverige och Piteå. Väl framme i säkerhet nåddes han av nyheten att en av hans lagkamrater hade dött i kriget.

– Vi brukade se och spela matcher ihop i Lviv och han behövde åka tillbaka för att försvara sin stad Kiev och där han blev dödad, säger Richard.

Storfors AIK

Faith Ikidis och hennes man hjälpte Ovie med kontakten med division-2 klubben Storfors. Där mottogs han med öppna armar och kan återigen få spela fotboll.

– Det tog emot mig som en bror, de fick mig att känna mig hemma. Nu har jag sökt uppehållstillstånd här för jag vill stanna, jag älskar allt här. Jag känner mig trygg och jag känner mig fri, säger Richard.

Trots att han känner sig säker och trivs med sitt nya liv i Piteå har han fortfarande mardrömmar från kriget i Ukrina. Men han försöker tänka positivt och är tacksam för att han är i Sverige och återigen kan spela fotboll.

Hur är spelet här i Sverige, svårt att anpassa sig?

– Om jag ska vara ärligt med dig så är fotbollen här i Sverige tuff, riktigt tuff. Det är aggressivt, man måste vara snabb och ta beslut snabbt så det är verkligen utmanande, säger Richard.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.