Foto: TT Nyhetsbyrån

Özil kritiseras efter mötet med Turkiets president

Uppdaterad
Publicerad

Tyska landslagsspelarna Mesut Özil och Ilkay Gündogan träffade under helgen Turkiets president Recep Tayyip Erdogan i London. Premier League-stjärnorna kritiseras nu av det tyska fotbollsförbundet, rapporterar AP.

– Det är inte bra att våra spelare låter sig själva exploateras i syfte att hjälpa hans kampanj, säger Reinhard Grindel, ordförande i det tyska fotbollsförbundet.

President Erdogan, som gör sig redo för nyvalet den 24 juni, befinner sig just nu på en tredagarsvisit i London. Under vistelsen i Storbritannien ska han bland annat träffa drottning Elizabeth och premiärminister Teresa May.

Under gårdagen fick presidenten besök på sitt hotell av tyska landslagsspelarna Mesut Özil, till vardags i Arsenal, och Ilkay Gündogan, som båda har turkiskt ursprung.

twitter

Spelarna poserade på bild tillsammans med presidenten och gav honom varsin tröja från respektive klubb. På Gündogans Manchester City-tröja fanns även en särskild hälsning skriven:

”Med stor respekt för min president”.

Efter mötet kritiseras nu Özil och Gündogan av det tyska fotbollsförbundet, DFB.

– Självklart respekterar DFB den särskilda situationen för spelare med invandrarbakgrund, säger Reinhard Grindel, ordförande i det tyska fotbollsförbundet.

– Men fotboll och DFB står för värden som inte respekteras tillräckligt av herr Erdogan. Det är inte bra att våra spelare låter sig själva exploateras i syfte att hjälpa hans (val) kampanj.

I morgon ska Tysklands förbundskapten Jogi Löw presentera den tyska VM-truppen, där både Özil och Gündogan väntas ingå. Efter mötet med president Erdogan har tyska fotbollsfans uttryckt på sociala medier att de två spelarna borde exkluderas ur truppen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.