Foto: TT Nyhetsbyrå

Payet: ”Jag är otroligt stolt”

Uppdaterad
Publicerad

Känslourladdning när matchens bäste spelare i den 89:e minuten frälste Frankrike med sitt närmast perfekta krysskott. Då var känslorna tvungna att ta vägen någonstans – Dimitri Payet brast ut i tårar, för vad han hade åstadkommit. ”Många hade nog inte trott på det här i början av säsongen”, säger Payet.

Ett landslag kantat av otaliga fiaskon de senaste åren, var på vägen mot ännu ett i öppningsmatchen mot Rumänien hemma på Stade de France. Men en dröm räddade Frankrike.

BBC:s expert, förre stjärnspelaren Thierry Henry, beskrev hur hans nations hjälte trodde att han skulle få spela VM 2014, efter att han genomfört alla kvalmatcher, men att drömmen togs ifrån honom.

Fotbolls-EM

– I kväll såg vi en man som var otroligt rörd. Det var som att han ville säga: ”de tog drömmen ifrån mig, jag ska visa dem”. Det var han som drev laget framåt, sa Henry.

Payet beskriver själv efter matchen hur han överträffat förväntningarna.

– Att jag har tagit mig hit är resultatet av mitt hårda jobb och många uppoffringar, så jag är väldigt nöjd. Många hade nog inte trott på det här i början av säsongen, säger 2-1-skytten.

– Jag är otroligt stolt. Vi hade många chanser men gjorde inte mål. Mitt mål gav oss till slut tre poäng och det var viktigt.

Hyllades över hela världen

Under kvällen hyllades 29-åringen världen över. Hans Wikipedia-sida ändrades – till en mäktig hyllning. ”Han är det närmaste man kommer Gud”, står det nu. Det spreds även ett klipp på en 12-årig Payet, med hans citat ”Min dröm är att nå landslaget”.

Hans dröm har givit en sargad nation en fältherre, i marschen mot nya tider – i gamla fotspår. Guld på hemma-EM 1984, guld på hemma-VM 1998 – och nu drömmen om guld på hemma-EM 2016.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fotbolls-EM

Mer i ämnet